Yaklaşık 15 tane web sitesi barınan makinam.
Sitelerin tümü wordpress, birkaç tanesi mobile applikasyona bağlı. Database aktif olarak çalışıyor.
Sitelerin tamamında bot var ve saat başı botlar çekim yapıyor, load dalgalanmasından bunu anlayabilirsiniz.
Ve bu makine sadece 1gb ram ve 1 çekirdeğe sahip. Tüm sitelerim aynı makinada host ediliyor.
Mysql ram tüketimi gördüğünüz üzere 350 mb civarında. Cpu tüketimi yok denecek kadar az.
PHP-FPM tüketimleri de keza öyle. Nginx i zaten söylemeye gerek yok.
Aynı şekilde bir 15 site daha çalıştırırım bu makinede.
Sitelerin hitleri 500 - 1000 civarı, anlık hitler 30-40.
Daha önce aynı yoğunlukta bir sistemi, benzer konfigurasyonla 512mb ramli makinede de çalıştırdım. Birçok forumdan arkadaşa da hizmet verdim.
Bu değerleri apache veya litespeed de alma şansınız olduğunu hiç sanmıyorum. 1gb rami zaten onlar tüketecektir. Yine cpanel makinelerde mysql ram ve cpu tüketimini bilirsiniz.
Makinenin hiç lisans maliyeti olmamasının yanı sıra, aylık ücretinin de en düşük ücretler klasmanında olduğunu, hatta yurt dışı makinesi olduğu için komik seviyelerde olduğunu söyleyebilirim.
Doğru optimize edilmiş bir Nginx sunucuya geçtikten sonra sonra hem hitler, hem de kazançlar ben de dahil tüm arkadaşların doğru orantılı şekilde artıyor.
Ayrıca örnek verdiğim makinedeki sitelerden sadece birini, herhangi bir hosting firmasına taşıdığınız anda, hesabınız birkaç saat içinde suspend edilmektedir. Sanırım bu cümle konuyu yeterince güzel özetler.