ukrayna: (13 gün)

fakir bir ülke. iklim ve insan olarak güzel bir ülke. insanları sıcak kanlı. engebeli olmayan düz bi ülke. çoğunlukla yeşil. ekonomik olarak kötü bir ülke. iş bulmanız zor ve maaşlar türkiyeden daha düşük. özellikle türkiyede bir geliri olan emekliler için tavsiye edilir bir ülke. insanları sıkıntısız ama şu aralar biraz rusyadan dolayı doğusu biraz sıkıntılı bir ülke. doğu tarafı rusça, batısı ukraynaca konuşuyor.

daha 90 lı yıllarda bağımsızlığını ilan etmiş bir ülke olduğu için pekte gelişmiş bir ülke sayılmaz. hala treylebus gibi çok eski araçlara sahipler.eğer bir gün ab ye girerlerse, işte o zaman yaşamak için güzel bir ülke olur. ama yinede kafa dinlemek için yaşanılabilir bir ülke.özet olarak, ucuz(türkiyeye göre), yeşil bir ülke olsun. medeniyeti, gelişmişliği beni ilgilendirmez, çalışmakta istemiyorum türkiyeden gelirimde var diyorsanız uygun olabilir.

isveç: (şahsen gitmedim, gitmek istiyorum, araştırıyorum)

zengin bi ülke, ekonomisi iyi, tam anlamıyla sosyal bir devlet anlayışı var. kişisel özgürlükler üst seviyede. gelişmişlik düzeyi üst seviye. en büyük problem ev bulma. kiralık ev bulma çok büyük bir sıkıntı. göçmenlere karşı açık kapı politikası ile neredeyse herkesi ülkeye alıyorlar. avrupada ençok suriyeli alan ülke.

halk göçmenlerden şikayetçi, yabancı düşmanlığı artıyor. medyanın göçmenlerin neden olduğu olayları görmezden gelindiğinden şikayetçi. ama kimse kimseye ayrımcılık yapamıyor, yapan çok büyük ceza alıyor. isveç için küçük abd diyorlar.

binlerce göl barındıran yemyeşil koskocaman bir ülke. ancak yazın 20 li derecelerde seyreden hava kışın, dondurucu bir hal alıyormuş. meyve sebze bizimki gibi çok tüketilen bir ülke değil. her ne kadar çok gelişmiş olsada tabiri caizse bir akdeniz ülkesi kadar "eğlenceli" bir ülke değilmiş. tipik iskandinav havası gibi insanlarda biraz monotonmuş.

ülkede maaşlar yüksek olduğu gibi, ürünlerde yüksek. yani türkiye bir ürün 5 liraysa isveçte 25 lira. tabi türkiyedeki 500 dolar maaş, isveçte 2500 dolar maaş. türkiyedeki sabit gelir yetmeyebilir. toplam 9,9 milyonluk ufak sayılabilir bir ülke. vergi durumu sıkıntılı bir ülke, sunulan refaha karşı maaşın ciddi bir bölümü vergiye gidiyor.

çoğunlukla ingilizce konuşulan ülkede, resmi dil isveççe. isveççe almanca ve ingilizce arasında bir dil. konuşma olarak ikisinede benzemiyor ama kelimeler bu iki dilden. how are you?= Hur mår du? //ben çakma ingilizce diyorum

ben olsam...

eğer sabit gelir varsa, size antalya veya muğlayı öneririm. merkezi değil ama alanya,finike,datça gibi küçük ilçeler kafayı dinlemek için bence ideal gibi. kapatın televizyonu keyfinize bakın. gündemi takip etmemek hiçbirşey kaybettirmez. aksine kafa dinlendirir. kısaca, yemyeşil, emekli için ideal yerler.