Programmer adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Merhaba Arkadaşlar,

3 ay sonra evleniyorum ve yumurta deliğe dayanınca ev işleri sıkıştırmaya başladı. Sarıyer tarafında yaşıyorum ve burada kiralar aşırı derecede uçmuş durumda en kötü ev 1000 TL' den başlıyor.

Allah aşkına ev alanlar nasıl alıyor, bir açıklasın lütfen?

Ailenin durumu yok, yani onlar bana destek olamaz.
150bin TL kredi, 10 Yıl olarak bakıyorum 250bin TL' ye yakın geri ödeme çıkıyor.

Hal böyle olunca bunca kişi nasıl ev alıyor acaba?
Varsa bir kısayolu/faizden kurtulmanın falan paylaşırsa çok sevinirim.

Mesala babam emekli, onun kredi çekmesi falan mı avantaj?
Öncelikle benzer düşüncede olan belki de yüzbinlerden birisi de sizsiniz. Şu an benzer durumlarda olduğumuz için ve olabilecek tüm ihtimalleri ortaya yatırdığımızda çıkan sonuç şöyle oluyor:

Evin 150 bin lira olması herşey demek değil. Elinizde ve ailenizin desteği olmayacağı için normal şartlarda %75 kredi çıkıyor. Bunun için de evin değeri önemli. Ekspertiz yapıldığında daha yüksek de çıkabilir daha düşükte. Bununla birlikte tapu masrafı (150 bin liralık ev için tapuda bildiğim kadarıyla %4 vergi) 6-8 bin lira civarında çıkabiliyor. Yani aslında size 160-170 bin lira lazım oluyor.

Peki neler yapıp da ev alabilirim sorusuna gelince de yapılabilecekler belli:
Kendinizin 4 bin liradan fazla geliri yoksa eşiniz kesinlikle çalışmalı,
Eşiniz veya çevrenizde birine açığınız olan %25 ve 10 bin civarında ekstra gider için bireysel kredi çektirmeniz gerekiyor. Bu durumda aylık ödemelerinizi artıracak, eşinizin çalışması kesinleşiyor gibi birşey.

Arkadaşta söylemiş, 150 çekiyorum 250 ödeyeceğim var mı böyle adalet olayına takılmayın. Bundan 5 yıl sonra ödediğiniz aylık miktar size az gelmeye başlayacaktır. Bunun yanında kişisel tahminimce 1-2 yıl boyunca herkesin beklediği şekilde evler prim yapmasa da uzun vadeli olarak prim yapacaktır. Siz aylık ödemelerinizi hesaplasanız yeterli olacak.

Bununla birlikte, aylık artırabildiğiniz kadar kenara para atmanız (kredi öderken) en azından 2-3 aylık krediyi ödeyebilecek parayı elde tutmanız, olası işten çıkarılma gibi durumlarda sizi rahatlatacaktır bunu da es geçmeyin.

Kalkışınca herşey olur, gönül ister ki rahat bir şekilde alalım ama malesef hayat şartları zorlaştı. Umarım yararlı olmuşumdur.