Merhaba arkadaşlar.. Bu sitedeki çoğu üye gibi, ben de küçüklüğümden beri bilişim dünyasıyla yakından ilgiliyim.. Web tasarım olsun, grafikle ilgili işler olsun, hep zevk alarak bu zamana kadar iyi kötü bir şeyler yaptık ettik.. Lise yıllarımda bilgisayar mühendisliği okumak hayallerim arasındaydı. Fakat biraz da baba baskısıyla ünide Siyasal Bilgiler'e girdim, U. İlişkiler okudum. Evladının kaymakam vali olmasını isteyen bir babanın evladı olarak ister istemez kamu sekörüne adım attım.. Memuriyette 4. yılım oldu.. Fakat bu zamana kadar dijital dünyadan hiç kopmadım, aklımın bir köşesinde hep yazılım, programlama, web vs. vardı.. Bunlarla uğraşmaktan, dijital dünyada bir şeyler var etmekten zevk alıyordum.. Yaşadığım onca şeyden sonra bugün anlıyorum ki memuriyet bana göre değil.. İnsan imkanları zorlayarak, fırsatları kovalayarak başarabildiği ölçüde zevk aldığı işi yapmalı.. Sevmediği, gelecekle ilgili kaygılar güttüğü bir iş yaşamında her geçen gün, her dakika insana ızdırap yaşatıyor..
Seneye askere gideceğim.. Askerden dönünce iş yaşamımı tamamen değiştirmeyi düşünüyorum.. Madem tasarımcılığı,programcılığı, daha doğrusu bunlarla meşgul olmayı seviyorum, neden freelance iş yapmak yerine bu hobimi kurumsal bi çerçeveye oturtmuyorum diye düşünüyorum.. Bu zamana kadar amatör olarak -orta derecede php bilgimle- siteler kurdum, yönettim, az çok para da kazandım.. Fakat bu işe atıldığımda sadece site yapmakla da bu işlerin dönmeyeceğinin farkındayım.. Eğer bu iş için bir ofis tutulacaksa daha oturaklı şeyler yapılmalı, birçok dalda hizmetler verilmeli, birçok çözümler pazarlanmalı.. Bir süredir yazılım bayiliğini araştırıyorum.. Her ne kadar bir yazılımcı olmasam da (Csharp, java vs. bilmem), bir bayilik alıp firmanın ürünlerini pazarlayıp, bir yandan da web tasarım, reklam, broşür vs.vs. gibi şeylere koştursam diyorum.. Kardeşim de bu işlere meraklı, mobil uygulama yapar, satar, freelance iş kovalayıp durur sürekli.. Onu da yanıma alıp bir ofis tutsam, bir bilişim firması kursam, işin durumuna göre birkaç teknik eleman daha tutsam, memleketim (İzmir)de geniş sayılabilecek bir çevrem de var.. Bir şekilde bu değirmenin suyunu döndürürüm diye düşünüyorum...
Birkaç yıldır acayip sıkılmış durumdayım.. Bir çıkış yolu arıyorum. Belki "ne güzel işin var işte daha ne istiyosun, millet asgari maaşa razı sen ne konuşuyorsun hala" diyenler olabilir.. Bu tür yorum yazacak olanlar varsa lütfen topicten koşarak uzaklaşsın..
Yazılım bayiliği yapmış, yapmakta olan arkadaşlar varsa, bu işin gelir gider durumunu merak ediyorum.. Yaptığınız işten memnun musunuz... Bayilikle ilgili sıkıntılar var mıdır, sahadaki zorlukları nelerdir.. Bahsettiğim tarzda bir işyeri kurmanın avantajları dezavantajları nelerdir.. Ne kadar sermaye gerekli? gibi absürd bir soru sormayacağım.. ama bu iş koluna girmek için ciddi sermaye gerekli mi?..Yazılım firmaları anladığım kadarıyla franshising bedeli türü bir şey almıyor, onun yerine kendilerinden bir bayii paketi satın alınmasını istiyor.. Bu konuyu da öğrenmek istiyorum.. Bu paketler nedir nasıl oluyor..Ne kadarlık meblağlarda oluyor..
Yani kısacası bu işe girilir mi?..
Yorumlarınızı esirgemezseniz sevinirim..
Yazılım bayiliğinden kastınız ERP, CRM uygulamalarıysa eğer çok iyi bi teknik destek ekibi kurmanız gerekiyor. Zira müşteri sayınız arttıkça telefonlarınız susmayacak, daha önce bizzat bu tarz bir şirkette yazılımcı olarak çalıştığım için az çok biliyorum, teknik destektekilerin işi çok yoğun oluyor.
Daha önceden tecrübesi olan kişilerle çalışmanız çok önemli.
Eğer ETA bayisi olmayı düşünürseniz hali hazırda geliştirmekte olduğumuz ve birkaç ay içinde tamamlanacak ETA ile entegre çalışan bi B2B sistemimiz bulunuyor. İsterseniz bu sistemimizin de bayiliğini yapabilirsiniz, anlaşmalarınıza bağlı olarak ciddi meblağlar kazanabilirsiniz(satış başına ERP uygulamalarından çok daha iyi kazanç sağlar)