Yeni uzantılara geçici heves gözüyle bakıyorum. Jenerikler haricinde ilerleyen zamanlarda yeni uzantı kayıtları duracaktır. Yeni kayıt olmayınca popularite de düşecektir. (site,website,host,blog gibi akılda kalıcı olanları hariç tutuyorum)

örn: istanbul uzantısı yeni çıktı. iddia ediyorum alınan .ist ve .istanbul domainlerin en az %50'si yenilenmeyecektir.

Domain neden önemli:
En önemli neden akılda kalıcılıktır. Bugun elma arayan kişi elma yazıp googledaki ilk sıraya gidebilir. Ama gittiği sitenin domaini elma.com ise (ve eğer siteden de istediğini almışsa) tekrar aynı siteye erişmek isteyecektir. Haliyle elma.com sürekli ziyaret edilecektir. elma.com yayınlanmadan 1. sırada olan elmasepeti.com, zamanla tahtını elma.com'a devredecektir. Hatta yıllar sonra bile elmaya işi düşen kişinin elma.comu hatırlama ihtimali, elmasepeti.com'u hatırlama ihtimalinden daha fazladır.

Özetle: iyi domain iyi yerlere gelmek için değil, iyi yerlere geldikten sonra kalıcı olmak ve sürekli hatırlanmak için önemlidir. (ki iyi domain ile iyi yerlere gelme süreci herhangi bir domainden de kısadır.)

Türkiyede domain piyasasındaki durgunluğu genel piyasalardaki ekonomik olumsuzluğa bağlıyorum.