Öncelikle sürçu lisan edersem affola;
Bu işlerden hiç anlamayan biriyim, sadece kullanıcıyım.
Bu iş ile profesyonel bab'da ilgilenen arkdaşlara sonsuz saygı duyuyorum; ekmeğini taştan çıkarıyorlar, helal olsun.
Paylaşmak istediğim konuya - sadece kullanıcı olarak - gelince; bir projem olsa neden daha önceden alınmış bir domain alayım ki; gider .co uzantılı alırım, nasıl olsa ne alırsam alayım backlink, seo, reklam, tanıtım, vs. faaliyetlere bi ton para harcayacağım ve bu kadar para harcadığım bir domain zaten sıralamaya girecek.
Basit bir örnek vermek gerekirse; şirketin domain adresi 17 karekterdi (com dahil); yeni bir domain aldım (9 karekter, com dahil) -keyfe keder alınmış- ve bu kısa domaine hobim olan latince üzerine blog sitesi yapmıştım -herhangi bir beklentim yoktu- sonradan kısa olan bu domainin içeriğini sildim ve şirketin domainini 301 ile kısa domaine yönlendirdim. Bu domain şirket adının baş harflerinden oluşuyor ve the ile başlıyor.
Gerçekleşen 2 olay;
1 - kısa domainim "latince" aramalarında ilk 50 de çıkıyordu (domain adında latince ile alakalı hiçbirşey yoktur) 1. ayında; r10.net den öğrendiğim birkaç seo ipucu ile.
2 - Artık şirketin tüm aramalarında bu kısa olan domain çıkıyor (eski içeriğin latince ve yeni içeriğin latince ile hiç alakasının olmamasına rağmen).
Hülasası; siz neye ne kadar emek verirseniz ancak o kadar fayda elde edersiniz. Domain isterse elma.com olsun ve siz kereste satın. Yeter ki bu forumda sağlam seocu arkadaşlar ile çalışın (buradan ayrıca teşekkür ederim bu arkadaşlara). Sonuçta kullanıcılar google aramasında ki ilk sayfadaki ilk sıraya bakıyorsa ve o ilk sıradaki domain adının ne olduğuna hiç bakmadan içeri giriyorlarsa, çünkü herkes bilir (sanar) ki google ilk sayfada ilk sırada gösterdiği en doğrudur.
Projelik domain diye birşey olduğuna inanmıyorm, sadece projeniz vardır; vurmayan tüfek yoktur, atmasını bilmek gerek. Projelik domain denilen şey de tüfektir ama siz atmayı bilirseniz sapan da iş görür. Çünkü bunun aksi olsaydı; apple.com un sahibi bitmişti; ama her ne hikmetse dünyanın en büyük firması.
Sadece kişisel görüşlerim beyan edilmiştir, istemeyerek dahi olsa kırmış olacağım arkadaşlardan şimdiden özür dilerim.
Ama hocam şu an birşey ara google'da. İlk 10'da bir tane com,net,org domainlerden farklı uzantıdan bir domain var mı? Bir de böyle bir gerçek var. Mutlaka projelik domain diye birşey vardır. O zaman sallamasyon 12gsg.co diye bir domain alınıp her projeye girilmeli mi? Bence çok saçma. Domain bir projeyi tanımlayan ve tamamlayan en büyük etmenlerden bir tanesi.