Planlı hareketler bunlar diyerek yazmaya başlıyorum.
Öncelikle gelişen yazılım teknolojisinin beraberinde getirdiği özgür iletişim p2p (point to point) Voip yani iletişim hizmetlerine bir örnek ücretsiz konuşma ve anlık mesajlaşma sağlayan whats app gibi onlarca yazılım mevcut. Türkiye' de eskisi gibi iletişim kanallarından tatlı paraları kazanamayan Türk Telekom ve diğer Telekom şirketleri gözünü internet erişim hizmetlerine dikmiş durumdadır.
Geleceğin iletişim teknolojilerini ücretsiz kullanacak olan milletten tek kazançları şirketlerin verecek olduğu internet hizmetleridir. İletişim özgürlüktür. Internet Mecburidir.
Internet erişim hizmeti sağlayan telekom şirketleri artık alt yapı yapmak yerine üst yapı yapmayı tercih ediyorlar. Geleceği gören zeki iş adamları' da bu sektöre giriyor. Bu sektöre girmek isteyen yabancılarda şirketi kur müşterilerini az da olsa topla gelelim şirkete ortak olalım ya da satın alalım diyorlar.
Bunun yanı sıra Ödeme sistemlerinde BDDK' nın kararına göre fatura ödeme merkezleri ve diğer para aktarma hizmeti sağlayan kısaca sanal pos hizmeti sunan ve pazar yerlerine de diyor ki 2 Milyon TL. Değerinde A.Ş kur PCI DSS sertifikalarını al finans sektöründe 5-7 yıllık genel müdürüde işe al ondan sonra hizmetine kaldığın yerden devam et ya da hizmet vermeye başla.
Sunucularını ABD yerine Türkiyede barındırmak istemeyen Paypal ise Türkiye pazarından çekilmiştir.
Sth, Iss, Sıra Ys (Yer sağlayıcı) belgesi ile iş yapanda olacak. Bunu yapabilmeleri için veri merkezlerine şu türden zorunluluklar getirecekler.
T.C sınırları içerisinde L.T.D Ş.T.İ ya da A.Ş statüsünde şirket kurmuş olmak.
Şirketin en az şu kadar sermayeye sahip olması. (Minimum 1 milyon TL.)
Bu müşteriler bu evrakları hizmet almak istediği veri merkezine sunmazlar ise veri merkezinden hizmet alamayacaklar. Amaçlarının sadece rant sağlamak olduğu açıkça ortada. İlerleyen günlerde bakalım neler göreceğiz. Türkiye ekonomisine katkı düşüncesi ile cepleri doldurmanın keyfine varacaklarını düşünüyorlar ama, Internet hizmetleri kategorisinde bunun mümkün olmayacağını düşünüyorum. Yurt dışı hizmetin hiç bir şekilde önüne geçemeyeceklerini düşünüyorum. Tam aksine en az % 70-80 müşteri yine tekrardan yurt dışından hizmet almaya devam edecektir.
Bunu 10 yıl öncede söylüyordum şimdi tekrar söylüyorum. Yer sağlayıcılara' da ciddi yaptırımlar gelecek.