Hocam 2.2 milyon liraya çiftlik yapıyoruz (müteahhit firmayız) iş verenden nakit 200 bin tl aldık başkada sadece kdv tutarınıda ödeyecekler yani 400 bin liraya standartlara uygun 100 büyükbaş çiftliğiniz olmuş oluyor. 50bin lirada arazi desek. 450 bin kalan 450 bin liranız daha var. ortalama 5 bin tlden 90 adet inek alabilirsiniz zaten devlet bu konuda da destek veriyor. büyük bir meblada düşük faizle bir para veriyor.
Eğer işinizin başında durur sahip çıkarsanız (benim önerim çiftlik arazisine yerleşin kenidinizede güzel bir ev yapın. ayrıca meyve bahçesi sera falanda yapabilirsiniz ama ana işinizi unutmamak kaydıyla.) maximum 2 senede yaptığınız tüm yatırımı amorti ediyorsunuz ondan sonrası tamamen kar.
100 büyükbaştan günlük ortalama 2.7 - 3 ton süt alırsınız. 1.1 den hesaplarsanız 2970 - 3300 arasında günlük geliriniz olur yem fiyatlarını tam bilmiyorum ama ortalama 3 günde 2 torba yem yemesi lazım sanırım bir hayvanın. Ayrıca çocuklarınıza gerçekten miras bırakabileceğiniz bir iştir. Sonrasında eğer uygun gelirse yine devlet desteği alarak büyütebileceğinizi düşünüyorum.
Hocam süt işini önermiyorum, 400 büyükbaş hayvan ile 3 senede toplam 1 trilyon zarar eden bir tanıdığım var. Şu an sütün alışı 90 kuruş. Süt değil'de et besiciliği yaparsanız,dediğiniz meblağları kazanabilir yapan kişi.