Aslında iki taraflı optimizasyon gerekiyor. Bir WP, birde sunucu. Çok fazla şey yaptım. Arada mutlaka anlatmayı unuttuğum şeyler olacaktır. Ama aklıma gelenler şunlar;
WP Tarafı
1- cache tarafından bir çok plugin beni yarı yolda bırakmıştı. WP-Rocket i keşfettim sonunda. Yapandan Allah razı olsun. O derece iyi bir cache sistemi. bunu kullanmaya başladım.
2- Bir yazılımcıya kategori ve etiket sayımlarını kapattırdım. Tam olarak nereden yaptı bilmiyorum ama cpu kullanımında gözle görülür bir artış oldu.
3- Post sayaç (counter) kısmını optimize ettirdim. Artık daha az mysql sorgu yapıyor.
4- Rating olayını optimize ettirdim. Bu da daha az mysql sorgu yapıyor.
5- WP Resize olayını kapattım. Deli gibi CPU kullanıyordu. Buna hala bir çözüm arayışındayım.
6- Wallpaper px boyutları her defasında tekrar hesaplanıyordu. Bunları 1 kereliğe mahsus mysql içine yazdırdım ve artık px olayında tekrar tekrar hesaplama yapılmıyor.
7- Thumb resimleri almak için bir yazılım kullanıyordum (aq_resize). Bunu iptal edip WP içinden kendisinin 1 kereliğe mahsus thumb (ve gerekli diğer boyları) yapmasını sağladım. 100k resimde bu işlem oldukça uzun sürüyor ama neticede 1 kere doğru ayar ile yapılınca yeterli oluyor.
bonus 7 - Wp içine bir resim atında 7-8 boy üretiyordu. Bu boyların bir çoğu admin kısmında kullanılıyordu. Bunları iptal ettim. Admin kısmında kullanılan WP resimlerini frontend'de kullandıklarımdan çağırıyorum artık. Şimdi ana resim dahil toplamda 3 resim oluşuyor.
8- Kullandığım Menu pluginini optimize ettim. Admin kısmını ayrıca optimize ettirdim çünkü admin menü kısmına girildiğinde tüm sekmeler için, tüm post ve tag ları yüklemeye çalışıyordu.
9- Firefox eklentisi kullanarak bootstrap dahil tüm css leri optimize ettim. Tek bir css dosyasına dönüştürüp minify yaptım. Kullanmadığım tüm csslerden kurtuldum.
10- Gereksiz tüm jsleri kaldırdım. Bazı pluginlerin php ve js lerini kendi siteme entegre ettim. Yani plugin gibi kullanmıyorum artık onları.
11- Tema ayarları diye bir bölüm kalmadı. Tüm tema fonksiyonlarını sildim. Gereken düzenlemeleri el ile php dosyasından yapıyorum.
12- Tüm php dosyalarındaki domain sorgularını kaldırıp el ile domain adı yazdım. Bu çok önemliymiş çünkü bir sürü gereksiz sorgulamadan kurtuldum.
13- Ajax load more pluginini optimize ettim. Deli gibi mysql kullanımı vardı. Hoş hala çok mysql kullanıyor ama daha silecek 1 harf kalmadı içinde.
14- Bruteforceleri engellemek için htaccess üzerine ip kısıtlaması koydum.
15- Google pagespeed in gerekli olan tüm ayarlarını site içerisinde yaptım.
16- Tüm gözüken sayfa içlerindeki sorgulara kısıtlama getirdim. Yani bu sayfada 10 dan fazla etiket gösterme, 40 dan fazla post gösterme gibi...
17- Async Javascript eklentisiyle JS lere defer ekledim.
18- Custom Upload Dir ile resimleri günlere böldüm. günde 1000 resim attığım için eskiden klasörlerde on binlerce resim oluyordu. Şimdi ise her günün klasöründe 3-4 bin resim bulunuyor (bu attığım resim sayısına göre değişiyor)
----------------------------------------
Linux tarafı
1- Nginx + Apache + Mariadb kurup bunların ayarlarını yaptım.
2- Linux üzerine Jpgoptim ve optipng kurdum. Resimleri kalite kaybetmeden optimize ettim. çok farketti.
3- Varnish kurup ayarlarını yaptım.
4- Memcache kurup ayarlarını yaptım.
5- Brute force ve diğer küçük saldırılar için apf ve bdf kurulumu yaptım.
----------------------------------------------
Tüm bu kadar optimizasyona rağmen cpu ve mysql kullanımı iyi bir dedicated makinada gene orta seviyelerde geziniyor. Site hızlı oldu ama arka planda canavar gibi hiç durmadan işlem yapıyor.
Bunun WP kaynaklı olduğu çok açık. Çünkü piwigo kullandığım ve içinde 250k resim olan bir başka sitemde hiçbir zaman cpu kullanımı %10 u geçmiyor.
Hemen hemen hergün bu optimizasyon çalışmaları için biraz vakit ayırıyorum. Şu sıralar varnish ile haşır neşirim. Bir türlü tam ne yaptığını anlayamadım

yakında çözerim onuda
Elimde daha yüklenmeyi bekleyen 700k wallpaper var. nasıl olacak bende çok merak ediyorum...
Bu bilgiler umarım yardımcı olur... Kolay gelsin...