Bu banka meselelerini çözemez oldum... fena kelime oyunu var... kar payı dağılımı diyorreee, üstüne bir de zarar da olabilir algısı oluşturuluyorreeee... bu katılımcı bankaların verdiği "finansman desteği" Türkçesi ile "kredi" oranları ile diğer bankaların "kar payı" oranları aynı, lakin vadeli hesap mevzusunda "faiz oranları" farklı.

Mesela aşağıda bir kaç örnek oluşturdum; sırasıyla inceleyelim;

Görüldüğü üzere paranın dağıtımı konusunda kuveyt türk biraz daha pinti davranıyor, katılım olan diğer bankalar da aynı...

Bir de araç finansmanına yani bildiğimiz araç kredisine yani daha da basitiyle faizle borç para alma mevzusuna bakalım...

Kar payı dağıtımında pinti olan banka maşallah faizci haramzedelerle aynı oranlarda geri alıyor.

Kısacası, konusu kapanmış lakin benim de kafam bu "kar payı" zamazingosuna takıldığı için yazdım bunları...

Bu elemanlar bir de zarar olabilir diyor... Lakin dağıttıkları "KREDİLERİN" (finansman desteği cümlesi işin romantizmi) neredeyse tamamı araç ve konut üzerine... YANİ PARASINI ZATEN HER TÜRLÜ ALIR... Haliyle "kar payı" dedikleri "faizi" de mevduat sahiplerine hayli hayli öderler.

Aslında tüm bankalar sırf kıllık olsun diye bizde katılım bankasıyık deseler fena olmaz... Hiç değilse faize bulaşmamış olup, kar payı ile sıyrılırlar

Bu arada istenildiğinde bozulmaz olayı cepteteb de bir nevi yok... Paran vadesiz hesabında ise günlük otomatik olarak işletiliyor ve bu sayede istediğin zaman paranı çekemediğin için oluşan "faiz" mevzusu da ortadan kalkmış oluyor

Kar payı denilen zamazingo, parayı veren sen isen azdır, lakin parayı çeken sen isen diğerleri ile aynıdır.

Benim naçizane görüşüm, bu akıllı bankalar muhafazakar vatandaşların yastık altındaki vs paralarını kayıt altına geçirme adına bu şekilde bir dümen tutturmuşlar gidiyorlar...

Şayet, yatırılan tüm paraları fabrika kurma, işletme gibi kalemlere yönlendiren ve araç-ev vs "finansman desteği" adı altında faizle para verme mevzusundan uzak olan "katılım bankaları" var ise yukarıda saydıklarımın tümü iptaldir.

Alimler bile orta yolu bulamamış, biz de alim kesildik sayıyoruz kafamıza göre...

Neyse iyi geceler, iyi forumlar.