Merhaba

Katkı payı ile ilgili farklı görüşler var. Benimde biraz araştırmalarım mevcut.

Bankalardan, dersini aldığım hocalardan ( Üniversite ) ve verilen fetvalardan araştırmalarımın sonucunda ulaşabildiğim bazı bilgiler.

Ülkemizde katılım bankaları %95 gayrimenkul-araç finansman ederler.
%2-3 iş makinası alıp kiraya verirler. %1-2 civarı da farklı işlerden kar elde ederler ( gelecek vaadeden şirkete ortak olmak gibi )

Emlak-araç finansmanı konusunu açarsak. Örneğin araç alacağız banka bize bunun finansmanını sağlıyor. Yani banka alıp üstüne kar koyup bize satıyor. Biz aydan aya bankaya ödüyoruz. Diğer bankalardaki faiz oranlarıyla aynı miktarlar ve aynı sistem sadece adı kar payı. Tabi aralarında ufak tefek farklar var ama işleyiş olarak aynı.
Ödeme geciktiğinde katılım bankasının verdiği para cezası da bir nevi gecikme faizi uygulaması.

Şöyle bir detay benim çok ilgimi çekmişti. Katılım bankalarının temeli ingiltereye dayanmaktadır. Arap sermayesini çekebilmek için böyle bir sistem oluşturmuşlardır.

Sonrasında katılım bankasının , merkez bankasına yatırma zorunluluğu olan bir kısım fon var. Bunun dönüşünde ödenen fazlalıklar var. Bu fazlalık faizmidir ? Farklı isimler koyulsada halen tartışılan bir konu.

Bir çok alim ise tamamen caizdir diyemeyiz şeklinde görüş belirtmiştir.

Neyse işin özüne gelelim. Bana göre ( kendi fikrim ) şu an ülkemizde olan katılım bankası sisteminde faiz ile alakalı büyük bir ŞÜPHE vardır.

İslam'a göre ben kaçınmayı tercih ediyorum. Bir hadis ;
Alıntı
"Helâl da bellidir, haram da bellidir. İkisinin arasındada (birtakım)şüpheli şeyler vardır ki çok kimseler onları bilmezler. Her kim şüpheli şeylerden sakınırsa ırzını da, dinini de kurtarmış olur. Her kim de şüpheli şeylere da*larsa, koru etrafında (hayvanlarını) otlatan bir çoban gibi, çok geçmeden içeriye dalabilir. Haberiniz olsun ki, her kralın bir korusu olur. Bilmiş olun ki, Allah'ın yeryüzündeki korusu, haram kıldığı şeylerdir. Yine haberiniz olusn ki, bedenin içinde bir lokmacık et (parçası) vardır. O iyi olduğu zaman bü*tün beden iyi olur, bozuk olduğu zaman da bütün beden bozuk olur. İşte o (et parçası) kalptir."