bu kadar dil öğrenmek için neleri feda ettin dostum?

şakası bir yana yurtdışı iş olanağı olan bir arkadaşım vardı. bana orada neler istediklerini anlattı. bu arkadaş .net uzmanıydı. yapılan projelerin geliştirilebilir olması için framework ve buna bağlı tüm tool'ları kullandıklarını söylemişler. web projeleri için aklına hangi yazılım dili geliyorsa hepsinde belirli bir yapıya bağlı olarak yazıyorlarmış. duymadığım terimlerdi o yüzden aklımda tutamadım. tool'lar dediğimde bizim github kullandığımız gibi onların da kendi içinde bu tarz bir uygulama kullandığını söyledi. bunlar tabiki çalışılacak yere göre farklılık gösterir. benim bahsettiğim sadece bana gelen bir örnekti.
ben bu yola 3 yıl önce jr art director olarak çıkmıştım. şu an belirli dönemlerde bazı ajanslarda çalışıyorum. bu ajanslarda sr art director ve/veya frontend developer görevini üstleniyorum. şu an en fazla çalışabildiğim 9 ay süren bir proje oldu. bunlar dışındaki ajanslarda saat, maaş gibi konularda anlaşamadığımız için ayrılmak zorunda kaldım.
daha çok şey anlatırım aslında ama benim gibi arkadaşların yarasına basmayayım
edit: ben de yurtdışına çıkma planları yapıyorum bu arada(özel nedenlerden kopabilirsem)