Arkadaşlar selam,
Geçtiğimiz ay içinde bir startup ile outsource proje görüşmek için Ukrayna'ya gittim ve boş zamanımda iş fırsatları vs. için gözlem yapmaya çalıştım.
Ülkede doların inanılmaz yükselişinden sonra ekonomileri stabilleşmiş fakat para birimleri ve alım güçleri çok düşük seviyede kalmış. Halk kendi yağında kavruluyor şuan ama eğer siz başka bir para birimi ile gelir sahibi iseniz burada alım gücünüz inanılmaz düzeylerde seyrediyor.
Cafe vs. yerlerde çalışan elemanlarla konuştuğumda aylık 3.000-5.000 UAH arası maaş aldıklarını söylediler. Bu da 330-550 TL civarı bir miktara denk geliyor. Ve şu dikkatimi çekti, insanlar çalışırken gerçekten işlerine önem veriyor.
Ben Türkiye'den basit işçilik gerektiren işler alıp, Ukrayna'da piyasanın biraz daha üzeri bir maaş ile 4-5 eleman çalıştırıp bu işleri orada yaptırmayı düşünüyorum.
Orada cafede, restoranda, takı vs. dükkanında çalışan kişilerin de telefonunu ya da sosyal medya hesaplarını alıp bu konuyu daha sonra onlarla konuştum başta evinizden vs. çalışabileceksiniz ve dükkanda çalıştığınızdan daha iyi maaş alacaksınız diye çoğu yeşil ışık yaktı.
Sizce ne tarz işler bu şekilde yaptırılabilir?
Ayrıca bu kişiler arasında üniversite mezunu olanlar da çok ağırlıklı, bunlara da Ukraynaca veya Rusca niche konularda makale yazdırıp kazanç sağlanabilir mi?