Danıştay 25-29 Haziran 2015te yapılan B Grubu komiser yardımcılarının rütbe terfi sözlü sınavlarının yürütmesini durdurdu.
Danıştay 16. Dairesi, emniyet görevlilerinin atama ve terfisinde köklü değişiklik yapan yönetmeliğin üç maddesini ve 25-29 Haziran 2015te yapılan B Grubu komiser yardımcılarının rütbe terfi sözlü sınavlarının yürütmesini durdurdu.
Danıştay, Emniyet Hizmetleri Sınıfı Personel Rütbe Terfileri ve
Değerlendirme Kurullarının Çalışma Usul ve Esaslarına İlişkin Yönetmelikteki, sözlü sınavda başarılı sayılmak için 50 puan şartı, yazılı sınava giren adaylar ve sözlü sınav komisyonları üst rütbeye terfi edecek personeli ibareleri yönünden Telafisi güç ve imkansız zarar doğurma ihtimali nedeniyle hukuka aykırı buldu. Yürütmesi durdurulan yönetmelik hükümleri çerçevesinde artık atama ve terfi yapılamayacak. Ancak davalı İçişleri Bakanlığının karara karşı Danıştay İdari Dava Daireleri Genel Kurulunda itiraz yolu açık bulunuyor.
TERFİ EDEMEYENLER DAVA AÇABİLİR
Emniyet-Sen Genel Başkanı Faruk Sezer Hürriyete, hukuka aykırı olan yönetmeliğin yürütmesinin durdurulmasının yerinde olduğunu belirterek, terfi edemeyenlerin, bu kararın arkasından idari yargıya başvurarak, hak arayabileceklerini söyledi. Sezer, şu değerlendirmeleri yaptı: Bu mülakatların kriteri neye göre, hangi komisyon ve kim tarafından belirleniyor itirazlarını Danıştay da haklı görüyor; hukuka aykırı bulup durduruyor. Çünkü, hem sınava yapan sensin hem komisyonu belirleyen sensin. Daha dün sınava girenler, bugün sınav yapıyor. Dava açanlar yönünden bu karar lehtedir ve sonuç doğurur. Yürütmesi durdurulan bu hükümler ışığında yazılı ve sözlü sınavlar yapıldı. Bu yılki, binlerce atama ve terfi, terfi edenler ve edemeyenler yönünden tartışmalı hale geldi.
Sezer, Danıştayın yürütmeyi durdurma kararının ardından Emniyetin yeni yönetmelik çalışmasına başladığını, yarın yapılacak kursun da ileri bir tarihe ertelendiğini söyledi.
Darısı benim gibi Son Akademililerin başına...