Merhaba, com.tr domaini ve marka tescil belgesi bende diğer domain uzantılarını almam için nasıl bir yol izlemem gerekiyor ücreti ile yardımcı olcak arkadaşlar varmıdır?
peki yayın yapan .com domain bizim marka tescili yaptığımız domainin içeriği ile yanı aynı alanda yayın yapıyorsa ?
Sizin aldığınız Marka Tescil Belgesi Türkiye sınırları içinde geçerlidir.
Tescil ettiğiniz markanın Türkiye sınırları içindeki ticari faaliyetleri koruma altına alınır.
Üst düzey alan adları tüm dünyada geçelidir, sizin korumanız tüm dünyada geçerli değildir.
Ayrıca diyelim ki .com domainin sahibi Türkiye'de. Eğer adamın domaini tescil ve domaini kullanmaya başlama tarihi sizden eskiyse yine bir şey elde edemezsiniz. Ben portakalburada.com diye sanal mağaza açayım, 1 sene sonra siz gidin portakalburada diye tescil alıp com.tr sini alın. Sizin bana dava açmanızı bırakın, Ben size dava açıp benim yarattığım markayı kötü niyetle tescilleyip haksız kazanç elde etmek istediğinizi iddia edebilirim.
Muhtemelen .com sizin tescilinizden çok eski yoksa önce .com domaini alırdınız zaten.
Yani hukuksal olarak domaini alma şansınız hiç yok.
Eğer siz global bir ticari markaysanız, bir çok ülkede faaliyet gösteriyorsanız, tanınmış ve yaratıcı değeri yüksek bir marka değerine sahipseniz ki bu coca cola, pepsi, samsung, adidas ayarındaki markalardan bahsediyorum, o zaman icann a başvurabilirdiniz. Ama sizin türkiye için geçerli tescil belgeniz icann için bir şey ifade etmez.
Ancak yapabileceğiniz bir şey var.
Eğer sizin markanızın yaratıcılık değeri yüksekse ve diğer site sizinle aynı alanda faaliyet gösteriyor ve sizin tescil ettiğiniz alanda sizi zarara uğratıyorsa mahkemeden erişimi durdurma kararı isteyebilirsiniz. Ancak diğer domain sizin tescil tarihinizden önce tescillenmiş ve ticari faaliyete başlamışsa itiraz edebilir ve bu da zor olabilir.