Peki yazı içinde nasıl bir linkleme işlemi doğru olur? Aşağıda örnek olarak soruları mı dile getirdim. Haber sitesi için konuşacak olursak.
Makalerin arasına: SPOR HABERLERİ
yada makalede geçen bir yazıdaki spor kelimesi için mi link verilmeli.
ve en önemlisi linkleme işlemleri yazıya mı, kategoriye mi, yoksa etiketlere mi yapılmalı mı?
Şimdi seo kavramını unutun. Düşünün ki seo kavramı yalan, insanlık tarihinde hiç duyulmadık bir şey. Şu an gelellimine sizin için bir şey ifade etmiyor değil mi? SEO'ya da bu şekilde yaklaşın. Spor örneği verdiğiniz için, spor üzerinden ilerleyeceğim.
XYZ takımını tutuyorsunuz. Hafta bitmiş, maçlar oynanmış takımınız hakkında güncel bilgileri alacaksınız. Bir web sitesinde XYZ takımınız hakkında nasıl bir haber olmasını isterdiniz?
İnsanlar bu haberi okudu aman şunu da okusun diye linklere boğulmuş bir haber mi? Ya da insanlara verebilmek için maçın 75. dakikasında sakatlanan ABC oyundan çıkarak spor haberlerinde sakatlığın detaylarını görebilirsiniz, HGF isimli oyuncuya bıraktı..... cümlenin ortasına fondotenle kapatılmaya çalışılmış sivilce gibi zorla eklenmiş anahtar kelimeler ile anlamsız hale gelen haberler mi?
İnsanlar, ilgilendiği şeyi bulmak ister. Artık siz, ben ve diğer herkes, en kısa yoldan aradığımız bilginin özüne ulaşmayı çabalıyoruz. Bu ne demek yani haber eklerken, okuyan kullanıcıyı sıkmayacak, daldan dala atlamayacak, reklam için zorlama kalıplar derdine düşmeyecek haberler eklemek seonun kralıdır. Bundan daha kaliteli bir seo çalışması da yoktur.
Hah tamam seonun kalitelisi dedik ama link vermeyelim ya da almayalım mı? Alalım tabi ki, ama yine yukarıda ki mantığı unutmadan. İnsanlar, kısa yoldan hedeflerine ulaşacakları yolları severler. Kategoriye mi etikete mi sorusuna gelirsek, kısa yoldan hangisi beni hedefime götürür? Tabii ki etiketler neden çünkü direk o kelime ile yani XYZ takımı ile haberlere götürür beni. Hedefime gidecek kısayol etikettir. Ama her zaman her yazıda değil tabi, bazı yazılarda içeriğe göre kategori linklemek daha mantıklı ve kısayol olabilir.
Gelelim Spor Haberleri mi spor kelimesi mi linklenmeli sorusunun cevabına. Bu durumda değişkenlik gösterir ama kesin olan bir şey spor haberleri linki de etiketi de beni hedefime ulaştıracak kısayol değildir. Tamamen spor haberleri yapan bir websiteniz varsa, spor kelimesine kategori ya da etiket linki vermek de çok gereksiz ve anlamsızdır. Yazdığınız haberde ne anlatmak istiyorsunuz, önce bunun farkına varın ve anahtar kelimeniz ile birebir aynı olmayacak XYZ Takımını değilde, XYZ Takımının o yazı içinde geçen ama anlatılmayan haberini linklemektir. Yani basitçe bir örnek verecek olursak,
XYZ, geçtiğimiz pazar günü HGF karşı karşıya geldi. Rakibini açık ara fark ile yenmeyi başarırken maçın yıldızı ASD, karşılaşma sonrası muhabirlerimize "şampiyonluk yolunda önemli bir adım attık. Puan fikstüründe 1. sırada ki yerimizi sağlamlaştırmanın mutluluğunu yaşıyorum." dedi. XYZ takımı teknik adamı OIU ise "ligin 19. haftasında ezeli rakibi, KJH ile olan maçına ağırlık vereceğini açıkladı."
Şimdi burada,
derbi,
XYZ ve
KJH seo mantığına göre link verilecek kelimeler gibi durabilir ama ben XYZ takımının taraftarı isem bu yazı da
Puan Fikstürü ilgimi çeker, rakiplerin durumunu takip edebilmek adına. Linkleri çok abartmamak adına, XYZ için etiket, Puan Fikstürü için sayfa linki verilecek en güzel linkler olacak kullanıcıyı yönlendirecektir. Zaten yan menüde olsun, yazı altında olsun benzer yazılar ile o takımın, bir çok haberini görüyor insan.
Düzenleme: SEOcu değilim, hoş seocu da neyse. Dediklerim kesinlikle doğru ve işe yarar şeyler olmayabilir. Spor haberlerini de çok takip etmem uydurma haberler ile kalitesiz örnekler vermiş olabilirim. SEO açısından bir şey önermedim ben yukarıda yazdıklarımda. Belki o SEOcu arkadaşlara aykırı bile olabilir dediklerim (ki bu dediğin seoya aykırı diyen bir arkadaş varsa seo konusunda etraflıca tartışmamız gerekir). Ben sadece, bir internet kullanıcısı olarak bir sitede ne aradığımı ve arayacağımı söyledim. Bir webmaster olarak da bir sitenin içeriğini düzenlerken, seonun kullanıcı etkileşimi olduğunu bilerek, en hedef kelimeyi seçmeyi önerdim. Hatam oldu ise, SEOcu arkadaşlar şimdiden affola.
Düzenleme 2: direk XYZ linki verme dedim ama XYZ linki verdirdim farkındayım ama XYZ linkini kullanıcıya vermedik zaten, kullanıcı için orada ki linkimiz Puan Fikstürü böcekler için ise XYZ'ye link verdik. Kullanıcı XYZ takımının sayfasında onun haberini okurken, o linkten etkilenmeyecektir zira dediğim gibi sayfanın yarısı zaten o takım haberi ile dolu hemde görselli olarak.