Sen şöylesin o böyleyle "bu yeni nesil" problemi çözülmez, daha çok "yeni nesil"i tescil ve teyid eder. Eskiler olarak böyleydik, yeniler ise böyle böyle ile de problem çözülmez, bu daha çok çözümsüzlüğe götürür. Bireylerin doğruları kendilerine göre değişebilir, doğru, fikir hürdür ama toplumların onları ayakta tutan doğruları vardır, olmalıdır da. "Toplum"dan bahsedilen yerde bu doğru zaten olmalıdır da. Her nesle göre değişen bir kültürün doğruluğunu kabul ediyorsanız yaşayan her iki jenerasyon, ortadaki jenerasyona tâbî olmak zorundadır demek istiyorsunuz. Böyle bir saçmalık olmaz. Bu saçmalık olsa olsa kendi kararını vermekten aciz dediğiniz çocuğa özgürlük fikrinden, ithal fikirlerle ürettiğiniz modern kültüre göre cahil varsaydığınız bireylerin elindeki en temel üreme hakkını vermeme üzerine geliştirdiğiniz fikirlere gider.
Tüketen kültür için üretilmiş mecralara ilgiyi arttırmak için kişinin dna.sına kadar tesir eden gerçekleri yok saymak nasıl bir neticeye hizmet eder? Bu olsa olsa iki işi bir arada yapamayan moron bir neslin önerisi olabilir.
Yukarıda yapılan bazı yorumlara göre konuşuyorum tabii.
Eskiden öğretmenine saygı duyan çocuk o saygıyı nereden almış diye sorgularsanız, otomatikman bugün terk edilmiş ve terk edilmesine teşvik ya da zorlama içeren değerlerimizden olduğunu görürüz. Bu nesil uzaydan gelmedi, gökten zembille inmedi. Şimdi bundan artık vazgeçilmiş olsa da uzun yıllar eğitim sisteminin belini kıran, okuma-yazma bilmeyen mezunlar yetiştiren "sınıfta kalmanın kaldırıldığı" eğitim sistemimiz tek başına bireyin saygı kavramını çürütmeye yetmezdi, bu aslında topyekün bir kültürel savaşın ilk sonuçlarındandı. Batı kapitalizmi zaten büyük ölçüde kendi milletini de böyle yönetiyor.
Çocuğun duyuşsal alanı ile ilgili yazılanlara gelirsek, bu alandaki kodlamayı zaten önce ebeveyn, sonra ise ebeveyn ile birlikte eğitim sistemi ve toplume etkisi yapıyor. Eğitim sisteminin burada aile kadar payı var. Toplumsal etkinin büyüklüğü belki de aile ve eğitim ile ters oranda olacak. Duyuşsal alana hitap etmeyen eğitim sistemi ister istemez bu alanı serbest bırakmakla rasgele kodanmış bir ahlak ve tepki merkezi olmaya terk ediyor. Ebeveyn bu konuda bilinçli hareket edemeyebilir ama devletin bilinçli hareket etmesi gerekir.
... DİYE DÜŞÜNÜYORUM!