Avrupada yaşıyorum ve oldum oalsı avrupayı eleştiriyorum neden asgari ücret bu kadar yuksek olur, neden ev almak için 30-40 sene borç ödemek gerekir, neden iş kurabilmek için kırk tane sınava girilir, açılan dükkana neden hergün denetlenmeye gelinir. Olayın özeti türkiye artık avrupalılaşıyor herşey nizamileşiyor bu iyimidir kötümüdür kişiye göre değişir bana göre.

--R10.NET; Flood Engellendi -->-> Yeni yazılan mesaj 20:48:44 -->-> Daha önceki mesaj 20:39:45 --

CND adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
İki kelam da biz edelim...
Eşimle birlikte özel sektörde çalışıyoruz, eve giren para ne yazık ki gideri hiçbir şekilde karşılamıyor. Çünkü paranın değeri yok, cidden yok. Öyle çok ahım şahım gezme, tozma olayımız yok. Ailesiyle birlikte yaşayanlar bu durumu net olarak göremiyor olabilir, babanız anneniz sıkıntıları size yansıtmıyor olabilir. Ev geçindirenler ne demek istediğimi daha rahat anlar.

800 kira, 40 aidat, 6 gün ulaşım (günlük 5 tl) X 2 kişi, aylık 300 lira elektrik (doğal gaz yok) 60 lira tüp, 50 lira su, 55 lira internet, 300-400 lira gıda, 100-200 de temizlik.

Toplamda 2145 TL gider. Bakın burada ben ne gidip dışarıda yemek yedim, ne bir tiyatroya sinemaya gittim, ne bir cafe'de kahve içtim, ne de başka bir şey. Sadece "temel olarak yaşadım" Telefon faturası allahtan şirketten de oradan yırtıyoruz.

Çoluk çocuk sahibi adamlar, tek maaşla benim yukarıda saydıklarımı yapmaya çalışıyor. Ben 0'a 0 yaşıyorum. Ne borcum var, ne kenarda birikimim. Yapabilecek durum yok çünkü. Pazara git, 100 liralık alışveriş yap eve 2-3 torba sebze, meyve ile dönüyorsun. O da 1 hafta bile yetmiyor. Markete git, kasada 150-200 lira veriyorsun sepetin yarısı bile dolmamış.

Çalıştığım ofis giyim mağazalarının olduğu bir bölgede. Çok yakın arkadaşlarım var, öğlen buluşur çay kahve içeriz onların mağazada. (ücretsiz) ayak üstü laflarken sorarım nasıl işler diye. "KOTA" olayı vardır bu tip yerlerde, yani 1300 lira maaş verir iş veren, çıplak bir maaş. Der ki çalışan "köleye" sen bu ay 50.000 liralık satış yaparsan sana 0.85, 1.3 oranında prim veriyorum. Tabii aynı zamanda mağaza kotasının da yapılması lazım ki orası da ayrı muamma. Ortalama 190-200 bin lira kota verilen bir iş yerinde çalışıyor arkadaşım, 3 aydır kota yapamıyoruz diyor. Eşi hamile çalışamıyor, 1 tane de 6 yaşında kızı var. Sıkıntı diz boyu. Sağdan soldan arkadaşlar bir şeyler topladı ancak öyle çocuğun odasını kurabildik diyor. Utanıyorum, ben de bir şeyler vereyim; destek olayım diyemiyorum yüzüne karşı. Sonra ortak bir arkadaşımız var, onun vasıtasıyla çorbada tuzumuz olsun diyebiliyorum sadece. Peder bey 60'a merdiven dayadı, valide de öğretmen. İkisinin de emekliliği geldi ama birader okuyor hala. Mecbur çalışıyor onlar da. Sadece manevi destekleri var, o da yetiyor çok şükür. Ellerinde olsa onlar da neler neler yapmak istiyor da işte, mecburiyetler....

Ben herhangi bir parti sempatizanı, fanatiği vs değilim. Sadece ara sıra Galatasaray'ın maçlarını izlerim, o da tat vermiyor artık. Hep beğenmediğim, itici bulduğum Acun'un survivor programına bakıyorum bu aralarda. İlk defa izliyorum 10 küsür yıldır. Televizyonda başka bir şey olmayınca, çayın yanında iyi gidiyor ne diyeyim. Ama bir şey söylediğin zaman, ya arkadaş ülke iyiye gidiyor gibi gösteriliyor ama cebimizdeki paranın bir değeri yok, alım gücümüz çok düşük dediğin zaman "vatan haini" diyorlar sana. Çocukluktan beri bayramlarını dört gözle beklediğin, her gün andımızı yüksek sesle okuduğun, bu toprakları kurtaran atalarını her gün saygıyla anan kişilere diyorlar bunları. Kim diyor hem de; bayramları, törenleri kaldıran; andımızı yasaklayan, atasına dil uzatanlar diyor. Sonra sen suçlu oluyorsun, niye? Doğruyu söyledin, muhalif düşündün diye. Ülke iyiye falan gitmiyor kardeşim. Senin ailen yandaş ise, birilerine sırtını dayıyor ve torpille kursağından lokma geçiriyorsan o zaman burada dövlötö löf ötöyön diyebiliyorsan ve rahat geçindiğini iddia ediyorsan git kazandığın paraları gönül rahatlığıyla ye.

Hadi iyi forumlar.
Güzel bir paylasım olmus, bunu avrupaya göre ayna tutarak bende aktarım yapayım kıyaslama yapabilirsiniz.

ASGARİ ÜCRET 1350€
Çoçuk Parası 150€
1500€ (1 Kişi 1 Çocuk)

800 € Kiredi tutarı (30 Yıl Boyunca ödenecek)
Ulasım Ayda 200€ araba yakıtı + 50€ sigorta + 50€ vergi 300 € toplam
Faturalar
elektrik 50€
Su 30€
internet 30€
TV vergisi çanak 10 €
kablolu tv 10€
ısınma 40€
Gıda 500€
temizlik 150€
Telefon ev 20€
Telefon cep 50€