Kriz yok diyen neyin ne olduğunu idrak edememiş demektir. USD 3TL olmuş. 1,2 TL olduğu zamanı hatırlıyorum. Evet haklısınız kriz yok, adamlar çoktan ülkeyi fethetti bile. Adamlar 1 çalışıp kazanıyor biz 3 çalışıyoruz aynı para için. Çoktan ekonomik sömürge olmuşuz.

Şimdi alacağım $100 cihazın maliyetini bir karşılaştırın eskisiyle. Aynı şeye 3 kat para ödüyoruz. Tam 3 kat yani %300. Bunu nereden çıkaracağız? Müşteriden. Mecburuz. Fiyatlar artıyor, müşteri şikayet ediyor. Müştri de haklı ama bizim de elden birşey gelmiyor.

Asgari ücret olmuş 1500TL. Sektörde bilgisi olan adam bulamıyorsun. Sıfır bilgiyle gelen adama ben aylarca 1500TL maaş verip(ki bana adamın maliyeti 2500TL üstünde oluyor) yatırım yapacağım, eğer şanslıysak öğrenirse bir işe yarayacak, öğrenemezse o kadar maliyet ve emek çöpe gitti.

Çare asgari ücretin artması değil. Çare insanların davranışını değiştirmek. Herkes çalışmadan kolay para kazanma peşinde. Adama işveren olarak "şunu bunu yap" diyorsun burun kıvırıyor. Aldığı paranın yarısı kadar bir işe yaramıyor, yollayınca da işsizlik var diye ortaya çıkıyor. E burada işverene de yazık. İnsanların yağmacılık-tembellik anlayışı değiştirilmeli. Çalışkan millet olsa zaten 1100tl asgari ile işe giren adam kısa sürede çok daha yüksek maaş almaya başlar, çünkü işveren bunu uygulamazsa o adamı işe alacak başka işverenler olur. Bu kadar basit.