Seo uyumlu makale yazmak için çok okumanızı öncelikle tavsiye ederim. Birde yanınızda sözlük olmalı. Böylece sözlük anlamları üzerinden hem semantik uyumlu hemde az sayıda alacağınız backlink ile kolayca yükselec bir içerik yazısı hazırlayabilirsiniz. Nasıl mı?

Sitenizde nasıl seo uyumlu makale yayınlayacaksınız? Çünkü makaleniz seo uyumlu olsun ve iyi bir index alsın istiyorsunuz. Herşey backlink mi? Değil elbette önce makaleniz seo uyumlu olmalı. SEO uyumlu makale içinde anahtar kelime geçen midir? Kesinlikle tam cevap bu değil. Evet geçmeli ama nasıl geçmeli?

SEO uyumlu makale hazırlamadan önce en çok okunacak insanların sonuna kadar okuyacağı en az 1000 – 1500 kelimelik makalelerin daha değerli olduğu unutulmamalıdır. Tanıtım yazısında da durum aynen böyledir. Sırf yazı olsun diye hazırlanan 300 kelimelik makaleden alınan linklerle 1500 kelimelik detaylı özgün içerikle zenginleştirilmiş yazılardan alınacak linkler arasında çok sayıda fark olacaktır.

Makale yazmak, adı yazarlık olan mesleğin üretimi olsada artan arama motoru çalışmalarıyla Google’ da iyi bir sıralamak elde etmek isteyen 7′ den 70′ e herkes sadece seocu olmakla kalmayıp seo uyumlu makale yazmak üzerine de uzman oldu. SEO uyumundan söz etmeden önce makale nedir? sorusunu birazcık irdelemek gerekir. Burada yani seoda en önemli şey makale yazmaktır. Backlink şu bu değildir. Doğru okunacak içten yazılar yazabilmektir işin sırrı..! Üstelik geleceğin seo teknikleri şimdiden bunun üzerine inşa edilmektedir.

Bunun çok büyük bir katkısı olacağına inanıyorum. Okumayı teşvik edecek (mecbur okuyacaksınız okumadan yazamazsınız) toplumların gelişmesine katkısa bulunacak. Siz okuyup yazdıkça ve yazdıklarınızı insanlar okudukça insanlığın kalitesi yükselecek.

Her nesil bir öncekinden %20 akıllı geliyormuş ya, düşünseniz bir an bu gelişimin sonucunda 100 yıl sonra (tabi arada hep bir kayıp medeniyetler ihtimalini de düşünüyor insan) insan zekası nereye gelecek. Tabi işin birde makine zekası boyutu var. Yani robotlarda akıllanabilir bu gidişle. Terminatör 5′ i izlediniz mi bilmiyorum ama konuyu çok güzel biçimde bu güne aktarmışlar.

“Wikipedia’ daki tanıma göre makale;

…herhangi bir konuda, bir görüşü, bir düşünceyi savunmak ve kanıtlamak için yazılan yazılara denir. Gazete ve dergilerde yayınlanır. Bir gerçeği açıklamak, bir konuda görüş ve düşünceler öne sürmek ya da bir tezi savunmak, desteklemek için yazılan yazılara da “makale” denir.” [kaynak]

…şeklinde tanımlanmış.

Tabi bizim sitelerimizde yazdığımız çok sayıdaki yazının içeriği ne olursa olsun “Makale” olarak adlandırıldığını düşünürsek aradaki fark bir nebze olsun anlaşılmış olur. Burada ikinci olarak dikkate değer ifadeyse; “seo uyumlu olmak ne demektir?” in anlaşılmasıdır. Sadece yazılarımız değil, kodlarımzıdan tutunda, başlıklara, videolara, alıntılara, yazı içindeki linklemelere kadar her şey seo uyumlu olmak zorundadır. Küçük bir detay bile makalemizi büyük resimden kısmen veya tümüyle koparabilir.
Seo Uyumlu Makale Nedir?

Seo uyumlu makale arama motorlarının yazdığımız yazıyı samimi kaliteli içerik olarak kabul etmesidir. Her şeyden önce içerik tam olarak doyurucu olmak zorundadır. Yazdığınız yazı önemli bir yazıysa ve siz bu yazıdan uzun aylar hit çekmek istiyorsanız wordpress yazı olarak değilde sayfa olarak makalenizi hazırlarsanız, herhangib bir yazı sayfasından çok daha iyi index alarak sıralanacaktır. Bunun nedeni Google’ ın yazı sayfalarını (posts) geçici içerikler olarak ele almasıdır. Pages olarak geçen sayfaların daha çok hakkımızda, iletişim gibi alanlar için kullanımı da bu nedenledir.
Seo’ ya Uygun Yazılmış Makale Nasıl Olmalı?

Seo için uygun yazılmış makalelerin en önemli özelliği içinde mümkün olduğunca anahtar kelime öbeklerinin kullanılmamaya çalışılarak hazırlanmış olmasıdır. Peki bu tam olarak ne anlama geliyor? Hiç mi anahtar kelime kullanmayacağız? Hiçte kullanılmayacak diye bir kural yok ama öyle bir kullanacağız ki farkedilmeyecek. Hem kullanıcılar açısında sırıtmamalı hemde botların dikkatini çekmemeli. Birde türevlerini mutlaka kullanmaya devam ediyoruz. Örneklemek gerekirse sık sık sebze yemek yerine, yatmadan önce havuç suyu için, sabah aç karnına elma yemek kilo verdirir gibi dolaylı ifadelerle anlatıyoruz. Yani İstanbul’ u anlatıyorsak, tarihini, sanat eserlerini, camilerini adlarıyla paylaşıyoruz.

Google siz Ayasofya dediğinizde onun İstanbul’ da tarihi bir alan olduğunu biliyor. Topkapı Sarayı yazarsanız ilişkiyi kendi kuruyor. Yani semantik leb demeden lebleyi anlamak demek. Siz bir konu hakkında yazarken o şeyi anlatmak için kullanacağınız yanal anahtar kavramları bulun.

Yine örneklersek mesela asıl anlatmak istediğimiz şey Antalya oto kiralama hizmetleri ise siz neden Antalya’ da otomobil kiralanması gerektiğini anlatın. Oto kiralamayı değil..! Google anlayacaktır endişe etmeyin. Ama bunu yaparken kullanıcılarında keyifle okuyacağı bir makale olmaz mı? Mesela Antalya’ nın mağaralarını anlatıyorsunuz, nasıl görkemli olduklarını falan. Oraya ulaşım yollarını anlatıyorsunu diyelim, ne oldu? Hem okuyucu bilgilendi “aaa bak buda varmış mutlaka gidelim mi birol” dedi hemde siz gizli ürün yerleştirme reklamı hazırlar gibi reklamınızı yaptınız. Bir taşla iki değil kaç kuş vurdunuz oturun hesaplayın…

Şöyle bir deneme yanılma metodu uygulanamanızı şiddetle tavsiye ederim. Kendinize sakin sessiz bir ortamda uzunca bir süre ayırın. Kafanız dinç ve rahat seçtiğiniz hedef anahtar kelimeniz belli olsun. Bu ana hedefiniz olan anahtar kelimenin başında geçtiği 3 ila 6 kelimeyi geçemeycek şekilde bir h1 başlık belirleyin. Bu başlık sayfanın title kısmında ve url’ sinde de geçecek şekilde oluşturulmuş olmalı.
Şimdi SEO uyumlu yazımız 3 bölümden oluşacak:

1- Giriş
2- Gelişme
3- Sonuç.

Hazırlayacağımız yazı en az 1000 kelime olacak. Bunun ortalama 100-200 kelimelik kısmı giriş kısmı olacak. Burada oluşturacağınız giriş cümleleri içindeki her cümlede anahtar kelimeyi kullanmak serbest. Ama varyasyanlarıyla. Mesela konumuz: “Seo Uyumlu Makale Nasıl Yazılır?” olsun. Fakat bunu semantik olarak özgünleştirmemiz gerekli. Bunun için mesela şöyle bir h1 başlık uygun olacaktır.
Seo Uyumlu Makale Örneğimiz

Burada hem birlikte seo uyumlu makale örneği yazalım hemde bu başlığı değiştirk hatta öncesinde temayı değiştirk sonuçları ne olacak görelim. Böylece seocu sitemizi takip eden herkes böylece seo uyumlu makale nasıl yazılır öğrenmiş olur. Üstelik bu yazıyı geriye dönüpte sürekli değiştirmenin neden olumsuz etkileri olduğuna da can canlı şahit olmuş olur. Yazarken öğrenmek diye buna deniyor. Hem yazıp hem uyguluyoruz. Biraz fedakarlık yapmış oluyoruz sitenin kalite puanı düşüyor belki ama olsun, öğretiyorsak değeceğine inanıyorum.

Pek çok site sahibinin merak ettiği makalelerimizi nasıl seo için uygun şekilde yazabiliriz? Arama motoruna sevimli görünürken okuyucularımızında ilgisini çekecek yazılarımızı ne şekilde oluşturmamız gerekmektedir? Bu seoya uygun makalemiz içerisinde sizlere seo uyumlu makale üretebilmenin birbirinden tamamen farklı tam 12 yolunu anlatacağız. Bu yüzden öncelikle konuya hakim bir makale yazarı olmamız gerektiğini zaten biliyorsunuz değil mi? Peki o zaman seo uyumlu makale yazmak için başka nelere ihtiyacınız olacak devam edelim.

Anahtar kelime kullanımı makalenin odağıdır. Ama gerçek bir yazı yazmanın temelide burada yatıyor. Bakın dikkat edin anahtar kelime diyoruz. Anahtar yani evin veya anahtarın açtığı alanın kendisi demek değildir. Sadece anahtarla kapılar açılır. İçeriklere ulaşırsınız. Anahtar kelime işin ipucu gibidir. Anahtar arabayı çalıştırır. Anahtar kelime makalenizi okutur. Makale konusu bulurken anahtar kelimelerinizle ilgili soruları bulun ve yazın. Sonra bu soruları cevaplamak için yazarsanız soru sormanın önemini de kısmen anlamış olursunuz. İnsan sorularla düşünür. Sorular anahtar kelimelerle türetilir.

İnsanların en büyük yeteneği düşünmektir ve bunu sadece kelimelerle yaparız. Kelimeler tecrübelerimizin dizili olduğu iplikler gibidir. Hani diyoruz ya önemli olan sizin anlattığınız değil karşınızdakinin sizi ne kadar anladığı önemlidir diye, işte kelime bilginiz ne kadar zenginse o kadar iyi anlatırsınız. Karşınızdakinin kelimeler konusunda eksiği varsa sizin zengin kelimelerle yazdığınız içeriğiniz okuyucuya çok şey katar. Az çoktur kuralı burada devreye girecektir. Az ondan az bundan derken okuya okuya yazar olursunuz. Çok okudukça çok yazma kabiliyeti ve arzusu oluşur. Bu kıvılcım yangına döner ve yazarsınız. Kelimeler bu nedenle atlanmayacak kadar önemlidir hatta istesenizde atlayamazsınız.

Şimdi yukarıda giriş kısmını tamamladık. Tabi siz ihtiyacınız olan cümleleri ve kelimelerin üzerinde sağlam bir çalışma yaparak oluşturmanızı öneriyorum. Önemli olan sadece botların içeriğinizi beğnmesi değildir. Daha değerli olan sizin bu yazınızı sitenize eklediğinizde okuyacak olan ziyaretçilerin memnun olup olmayacağıdır. Eğer bunu sağlayabilir ve burada anlattıklarımıza uygun içerikler hazırlayabilirseniz çok az sayıda backlink ile yazınızın yükselmesini sağlayabilirsiniz. Ancak burada genel bir seo kuralından bahsetmek istiyorum. Kısa vadeli denilen 3-6 aylık sürelerde yükselmek ile 6 – 12 aylık sürelerde yükselme çalışmaları arasında kalıcılık açısından farklar bulunmaktadır. Tabi ben bu rakamları sitenin yeni kurulmuş bir websitesi olduğunu varsayarak veriyorum. Konumuza geri dönersek gelişme kısmında giriş kısmında yazdığımız cümlelerin açılımlarını ve kullanıcıya yazımızın gelişme kısmını okumasını sağlayan vaadlerimizi anlatmak zorundayız.

Benim buradaki önerim özellikle giriş kısmında iddaalı cümlelerle okuyucuların ilgisini yazı üzerinde yoğunlaştırmanız. Eğer okurlarınız girişte bahsettiğiniz konuları içerikte göremezlerse makalenizi okumayacaklardır. Buda Google ziyaretçi dönüşümünü olumsuz yönde etkileyecektir. Kaliteli içerik hazırlamak çoğu durumda eğey zamanınızı almalıdır. Kendinize şu soruyu sorun; bu yazıyı hazırlamak benim ne kadar zamanımı aldı? Yani ben bu resimlerden, videolardan ve yazılardan oluşan içerikteki tüm materyalleri hazırlarken ciddi emek harcadım ve nerdeyse şu kadar zamanımı aldı diyebiliyorsanız… O halde siz işin hakkını ödemişsinizdir ve şimdi ödeme sırası Google’ a geçer. Yok 10 dakikada emeksiz olarak onlarca yazıyı seo uyumlu diye yazıyorsanız bu durumda daha çok üzernde çalışılmış emek verilmiş sayfaların sizin üzerinde sıralanmasına da kızmamanız gerekiyor değil mi?

Yazmak Türkçeyi iyi bilmeyi gerektirir. Böylece kelimeleri ve anlamlarını isabetli kullanırsınız. Uyumlu makale yazmak sadece arama botları için uyumlu makale değildir die neden altına basa basa söylüyoruz çünkü bunlar henüz yeni girdiğimiz 2016 seo çalışmalarının da temelini meydana getirmektedir. Dikkat ederseniz bir önceli cümlede önceki yazılarımıza da link verdik. Ama durun daha bitmedi. Şimdi birde kaliteli ama bize rakip olmayacağını düşündüğümüz bir siteye link verelim. Örneğin konumuzla ilgili olan iyi bir yazarın 5 özelliği ne olmalı deyip bu öbekten iyi kalitede hatta iyi bir araştıma ile birlikte çok daha iyi olan şunun gibi müthiş ve SEO dostu blog yazısı için 10 ipucu gibi siteye de bir link vermemizin bu sayfamıza çok faydası olacaktır. Çünkü tamda link verdiğimiz bu sayfa hem bize rakip değil, hem kaliteli bir içeriğe sahip hemde şu linkte göreceğiniz gibi -ki ben linkleri abarttım anlatabilmek için siz abartmayın- sitenin domain otorite ve sayfa otorite değerleri çok yüksek. Gerçi biz ona link vereceğimiz o sayfadan bize link verselerdi bu yazı kalitesizde olsa iyi bir sıralama alabilirdi. Ama şimdi asıl konumuz bu değil.

Burada anlattığım sırlar üzerinde biraz kafa patlatın. Ben bu yazı yükselsin amacıyla yazmadım. Anlatmak istediğim uyumdan söz etmekti. Bu yazıda anlatılanlar dikkatli anlaşılırsa semantik indexleme de doğru biçimde kavranmış olacaktır. Anahtar kelimelerin kullanımında da semantik yapıyı efektif olarak kullanmak ayrıca anahtar kelime türevlerine de bolca yer vermek yazınıza değer katacaktır.

Ancak öyle hassas olunması gereken bir noktadır ki bu sınırı biraz geçince spama girebiliyor. Sektöre bağlı farklılıklar olabilir. Bunun için ayrı bir anahtar kelime oranı hesaplama tekniğinden de söz edeyim. İlgili anahtar kelimenizi Google’ da aratın ve çıkan sonuçlar içindeki backlink almadan sıralamada bulunan sıradan gibi görünen yazıların anahtar kelime kullanım oranı size olması gereken doğal anahtar kelime kullanım sırrını net olarak verecektir.

Fazla uzatmadan artık sonuç kısmına geldik. Tabi ben burada 1000 kelimelik bir yazı üretmedim. Bu yazının çok iyi index alıp birinci sayfada çıkmasını istemiyorum çünkü bu tekniklerin çok yayılması faydalı olmayacaktır. Gerçi yazı yazmak konusunda kalitenin artmasında bir sorun yok bu daha çok backlink tüyorlarında başımıza gelebilecek bir durumdur. Şimdi ben burada artık cümleyi bitirirken son bir kez daha anahtar kelime öbeğimi kullanıyorum ve seo uyumlu makale nasıl yazılır öğrendiniz mi?
SEOya Uygun Makalemizi Bitirdik Şimdi Analiz Edelim

İçeriğimizi komple analize tabi tutuyoruz. Ben bu sayfada yer alan tüm yazıları analiz aracıma yapıştırdım ve sonuç olarak ilk üç anahtar kelime en çok kullanılan ilk üç anahtar kelime olarak yer alıyordu. Bunu seyreltmezsem ne yaparsam yapayım Google’ ın spam yönergelerini ihlal etmiş gibi olacağım. Ne demek istediğimi azıcık daha açayım. Başlıklarda hedef ifadelerinizi kullanın ama içeriklerin ilk ve son paragramlarında hariç olmak üzere hedef kelime öbeklerini kullanmamaya çalışarak konuyu dolaylı ama en doğru şekilde anlatmaya çalışın.

Bunu başardığınızda istediğinizi kolayca elde edeceğinizden hiç şüpheniz olmasın. Şimdi eğer ben buradaki anlattıklarımı sayfa başında geçen ifade de yükseltmek isteseydim gelişme kısmını daha da uzatır, resimler ekler, resimlerin alt taglarına istediğim kelimeleri yazardım. İlk paragrafta orta en alt paragrafta az düzeyde ve son cümlede olacak şekilde ifade kavram öbeklerine yer vermeye çalışırdım. gerçek hayatta da bunu yapıyoruz aslında fakat malesef iş websitelerine gelince tavşanı aklından çıkar denmişçesine o tavşan hep aklımızda kalıyor. Fazla stop words kullanmamaya bakın. Çünkü Google cümleleri durduran kelimelerden arındırdıktan sonra değerlendirmeye alıyor. Yazı yazmak zor değil eğer çok okumayı seviyor ve sevdiğiniz bir konuda yazmaktan hoşlanıyorsanız. Başarılar…
[11 Ocak 2016]Ek: Bu yazıyı google wm tool ile ekledim. Url ve title da tam olarak geçen seo uyumlu makale yazmak aramasında 28. sıradan index aldı. Bence siz google gibi getir demeyin. Mümkünde kendi bi zahmet gelip indexlesin arkadaşlar. Böyle yapınca hedef göstermiş gibi oluyoruz. Sabır ve gizlilik esaslarına uyumlu olun. Seo uyumlu makale de ise 56. sıradan index aldı. Google botlar ilk nereye bakar konumuzu okumuş muydunuz?

[14 Ocak 2016]Ek: Yazı üzerinde çok fazla değişiklik gerçekleşti. Yetmedi temada değişti, buna rağmen yinede fena sayılmayan bir performansla 20. sıraya ulaştı. Tema değişmeden önce son olarak 14. sıraya kadar yükselmişti. Burada geriye dönüp değişiklik yapmanın, güncel olmaktan farkına bakabilirsiniz.

[14 Ocak 2016]Ek-2: Anahtar kelimelerin dağılımıyla ilgili bir iki ipucu daha eklemek istiyorum. Anahtar kelime dağılımında zaten H1, title ve url kısmında anahtar kelimenizin nasıl kullanılması gerektiğini detaylıca hem bu hemde diğer yazılarda zaten detaylı şekilde paylaşmıştım. Bununla beraber yazı içindeki h2 başlıklarda zaten yumuşak farklarla anahtar kelime grubunu kullanmanız gerekiyor. Resimlerin alt etiketlerinde de aynı şekilde anahtar kelimenizi kullanıyorsunuz. Zaten bu oranlar gayet yüksek bir orana ulaşacaktır. Paragraflar arasında da anahtar kelime türevlerini kullanabilirsiniz ancak az sayıda olmasını öneriyorum.