Backlinki değerli yapan nereden ve nasıl alındığıdır. Tanıtım yazısı içinden link almaktır. Google’ akatkıda bulunmak müşterilerine saygı duymaktır.
Hemen başlığa bakıpta içeride uzunca bir değerli backlink kaynakları listesi paylaşmadım diye kızmayın. Daha önemli konular var. Zaten listelerin artık çivisi çıktı vidada tutmuyor. Onun yerine ben daha iyi bir öneri sunmaya hazırlanıyorum. Şimdi backlink alırken genelde benim kafamı neler karıştırıyor biliyor musunuz?
Diyelim ki elimizde 5 ayrı site var tanıtım yazısı alacağımız. Birinin otoritesi yüksek ama hiti yok! Diğerinin alan adı eski ama arkadaşların neredeyse hiç linki yok! Öbüründe her şey var ama domain PageRank tan düşmüş son altı ayda 1000 yazı eklemişler güncel olmuş! Bir diğerindeyse içerikler özgün ve güncel ancak site daha 6 aylık. Öteki site süper ama yazınızı ilgili kategoriye değilde site tanıtımları, reklam gibi Google’ a al suçlular burada ben yakaladım! dercesine kategorilere atıyor. Daha bunun gibi niceleri… Sitenin birinde tık yok 10 yıllık domain sonra birden içerik girilip link alınmaya başlanmış ilk 3 ay tamam sonrasında link satışı başlamış.
Benim alıpta silinen footer tanıtım yazısı linklerim karşısında Google’ ın umru bile olmadı. Birde dünya para ödemiştik. Google kılını bile kıpırdatmadı. Silindiğini önemsemedi bile.
Şimdi hepsine genel bir liste yapalım;
Yaşlı siteler: Her ne olursa olsun çok ihmal edilmemişse buralardan alınacak kalıcı yazılar veya linkler faydalı olacaktır. Ben bu türden sitelerden tanıtım yazısı almanızı tavsiye ederim. Çünkü yaşlı sağlam siteler doğal olarak otoritedirler. Onlar dedemiz gibidir. Babaya da benzemez. Gün gelir linkinizi silerse telafisi çok zor olacaktır. Paketler silinir, yeni sitelerden backlinkler silinir bir şey olmayabilir. Ama yaşlı dedeniz sizi reddederse bu hiç iyi olmaz. Bu türden eski kalıcı yıllanmış eskimiş ciddi sitelerden mutlaka backlink almaya bakın. 15 liradan 10 yazı yerine 150 liradan 1 adet yaşlı domaine sahip tanıtım yazısını öneririm.
Hitli Siteler: Burada kimsenin bilmediği bir konu mevut. Gerçekten bu hiti aldığını nereden bileceğiz? Alexa mı dediniz? Geçiniz… Alexa sadece reklam hitini verir size. Yani manipüle edilmesi çok kolaydır. Siz bana link verin ben sizin Alexa’ nızı bir kaç haftada iyice düşürecek tüyoyu vereyim? İnanmayan arayabilir. Mail atabilir.
PR’ si yüksek siteler: İşin en pis tarafı PR li sitelerde. Eğer sitenin içeriği bozulmamışsa yani pagerank değeri gerçekse faydalı olabilir. Ama PR’ li diye bir sürü link satmış ve satıyorsa çokta lazım değil. Olmasa da olur. Daha iyi fırsatlar varken peşinde koşmaya gerek yok.
Alakalı Siteler: Hiç kaçırmayın. Hemen bir tanıtım yazısı alın ama footer almayın. Doğrudan anahtar kelimenizi içeren altın değerinde backlinkinizi kapın. Ama öncesinde en önemli seo sırrı yazımızı okuyun oradaki kurallara riayet ederek bu şekilde link alın.
Rehber siteleri: Alakalı olduğunuz sektörlere sahip mümkünse bugün açılıp yarın kapanan değilde kalıcı olan rehber sitelerden sitenizi tanıtarak URL link alın. Buralardan anahtar kelime yerine hazır URL yada marka adınızı zengişleştirecek backlinkleri kazanabilirsiniz.
Dizin siteleri: Ben dizin sitelerine pek bulaşmamayı uygun buluyorum. Çok değerli size hit sağlayacak sağlam bir kaç site mi? Belki. Ama biraz düşünüp araştırmak lazım.
Haber siteleri: Yerine göre faydalı ama özel siteler gibi %80 etkisi olan değil de %20′ lik ama haber değeri olan linkler için uygun. Haberiniz çıkmış sizede link vermişler havasında gayet bol ucuz ve güzeldir. Ama yükselişi kısa vadede doğrudan etkilemez. (Doğrudan alakalı sektörler etkiler)
Domaini güçlü siteler: Wooov. Kesinlikle alın. Ama ucuz olmasın. Tanıtım yazısının kralıdır bunlar. Bulabilirseniz tabi.
Hepsi birden: Nerde öyle siteler var mı? Varda adam gibi backlink veriyorlar mı? Çoğu alt domainden onuda yönlendirmeli veriyorlar. Bulursanız sizi düşünecek kadarını alın derim. Ama gerçekten bu özelliğe sahip siteler istediğiniz linki ya hiç vermezler yada uğraşmak gerekir.
Link çıkışı az siteler: Deperlidir de neye göre değerli. Yukarıdaki sağlam özelliklerden birine sahip değilse etkisi sınırlı olacaktır. Ölü siteyse?
Link çıkışı çok siteler: Dizin sayısı önemli. hangi büyük sitenin link çıkışı az ki? Hiçbirinin. Büyük otoriteli olupta link çıkışı az site zaten yoktur. Bunu dengeleyecek unsurlar öne çıkar. Link çıkışı çok olan site büyük sitedir. Çoğuda nofollow linklerden oluşan çıkışları vardır. İndeks sayıları yüksek sürekli güncel aktif sitelerdir. Kalitelidirler. Ama link satanları demiyorum.
Blog siteleri: Çok güzel tanıtım yazısı kaynaklarıdır. Helede yukarıdaki olumlu özelliklere sahipseler. Bunların güzel olanlarının kemikleşmiş okur grupları vardır. Blog yazarının paylaşımlarından anlarsınız zaten. kaliteli içerik üretirler. Tavsiye ederim. Ama gerçekten bir sahibi olupta gerçekten blog olanlardan. Blog siteleri biraz gönül işi gibidir. Kişinin bloğu vardır oradan paylaşır. Çok samimi ve sıcak olurlar. Bunlardan yazı almak güzeldir. Çünkü bunlar gerçek makale yazarlarıdır. Doğaldırlar içtendirler.
Şimdilik hatırlardıklarım bu kadar. Aklıma gelen oldukça bu yazı altında listeyi uzatırız.