Sevgili kardeşim, kitap okumak çok güzel ve iyi birşey fakat yazdığın yazıda malesef birçok yanlışa ve çelişkiye düşmüşsün bir abin olarak seni uyarmak için bunları yazıyorum.
Ben üniversite dönemine kadar nerdeyse hiç kitap okumayan biriydim. Fakat ilk üniversitemin sonlarına doğru bir aydınlanma gibi birşey yaşadım ve düzenli kitap okumaya başladım. Şuanda eğitimim gereği ayda birkaç kitap okuyorum. Bunları da bir klasik bir eğitim dalımla ilgili kitap olacak şekilde harmanlıyorum.
Şimdi senin yazını okuduktan sonra sana söylemek istediğim birkaç şey var.
- Okulda yoğun şekilde kitap okuman tabiki ilgi veya tepki çekecektir. Zaten 1 aydır okuyormuşsun yani önce okumadığın için bir farklılık oluyor ve arkadaşlarının senle uğraşması aslında normal. Yaşınız küçük olduğu için de biraz aptalca tepkiler vermişler. Sana tavsiyem biraz gençliğini yaşaman. Boş derslerde, toplu taşımada tabiki kitap okumanı öneririm. Ama tenefüs arasında kitap okuman pek mantıklı değil. Bazen yap ama genel olarak yapma arkadaşlarınla vakit geçir. O güzel yıllar bir daha geri gelmeyecek biraz anı yaşamaya çalış.
- Kitap okumak çok iyi birşey fakat sadece roman okumak sana çok şey katmaz. Klasik olsun son yıllarda çıkmış romanlar olsun senin kelime dağarcığını, okuma hızını yükseltir fakat entelektüel seviyeni çok fazla etkilemez. Örnek vermek gerekirse "Metal Fırtına" kitabını okumak sana sadece okuma hızını etkiler. Oysa George Orwell'ın bir kitabını okumak sana çok şey katar en basiti düşünce biçimini etkiler vaya sorgular. Sana yabancı yazarları oku demiyorum fakat edebi eser olmasına dikkat etmeni öneririm. Çok güzel romanlar var fakat aynı zamanda belirli konularda yazılmış çok güzel kitaplar var. Mesela sektörümüzle ilgili kitapları da yavaşça okumaya başlayabilirsin. Türkiye'nin siyasi tarihini bir oku, insanlık tarihine bir göz at, bilinçaltı reklamcılık adı altında yapılanlara bak, eski düşünürlerin eserlerine bak. Tasavvuf üzerine yazılmış kitaplara bakabilirsin veya kutsal dinlerin kitaplarını da okuyabilirsin.
- Son olarak ise yazında beni üzen ve kızdıran bir konu var. Genç yaştasın ve dilinden şu "gavur" kelimesi düşmüyor. Kime göre neye göre gavur? Gavur ibadet etmiyor ama okuyor demişsin. O bahsettiğin gavurlardan hem ibadet eden hem okuyan olduğu gibi ibadet etmeyen ve okumayanlar da var. Aynı şekilde bizde de müslümanlarda ibadet edip okuyan, ibadet etmeyen ve okumayan da var. Hatta çapraz şekilde de birçok insan var. Gavur yerine yabancılar diyebilirsin, farklı milletlerdeki insanlar diyebilirsin hatta Amerikalı, İngiliz diyebilirsin ama gavur deme! Kitap okuyan adam önyargılı yazılar yazmaz araştırır ve hakaret tarzında yazılar yazmamalı. Yazında bilmediğin, başkasından duyguduğun ve kontrol etmediğin birçok şey hakkında görüşlerini yazmışsın.
Ben Elhamdülillah müslümanım ama başka dinde birine mensup da olabilirdim. Bu forumda da başka dinlere mensup veya hiçbir dine inanmayan kişiler de vardır. Muhtemelen aralarında kitap okuyanlar da vardır. Son olarak;
- Her çeşit insan meslek sahibi olabiliyor ve patronluğa kadar yükselebilmektedir. Müslüman olup da patron olan, yüksek yerlerde görev alan insanlar da var.
- Başka dinden olan insanlar müslümanları kötüleyecek işler yapmıyor. Müslüman olmayıp ama çok iyi insanlar var. Dünya'da milyarlarca insan var ve malesef aralarından bir kısmı müslümanlara düşman ama bu hepsini kapsamıyor. Müslümanlar da kendi çapında çalışmıyor dünyada gayet başarılı müslümanlar var. Ayrıca müslüman olup diğer dine mensup insanlara hiçbir neden olmaksızın düşman olan onlara kötülük eden de var.
Kitap okumaya başlayarak yeni bir başlangıç yaptığın hayatında umarım başarılı, öryargısız düşünebilen ve davranabilen en önemlisi iyi insan olabilen birisi olursun.