Merhaba arkadaşlar, bi süredir adını duyduğum Dart'ın ne işe yaradığını nihayet merak edip biraz bakındım. Bi'kaç saattir bununla uğraşıyorum ama pek bişey anlayamadım.
Server tarafında çalıştırdık tarayıcıya "hello world"ü gönderdik eyvallah da client tarafını bi türlü anlayamadım. Türkçe kaynaklarda "javascriptin yerini alcak"tan başka cümle kuran adam çok nadir. Herkez "copy paste edit" yapıp yazmış makalesini de bir tane doğru düzgün tr açıklama bulamadım.
Şimdi bu Dart client tarafında tam olarak ne yapar? Javascriptin yerine mi kullanılır, Dart syntaxıyla yazdığımız kod tarayıcıda yorumlanmadan javascripte mi dönüştürülür? Bilen bi el versin de az buçuk temelini bi atalım Allah rızası için.
Şimdiii, meşhur örnekteki html dosyamız bu:
<!DOCTYPE html>
<html>
<head>
<meta charset="utf-8">
<meta name="viewport" content="width=device-width, initial-scale=1">
<title>Test1</title>
<script async type="application/dart" src="test1.dart"></script>
<script async src="packages/browser/dart.js"></script>
<link rel="stylesheet" href="test1.css">
</head>
<body>
<h1>Test1</h1>
<p>Hello world from Dart!</p>
<div id="sample_container_id">
<p id="sample_text_id">Click me!</p>
</div>
</body>
</html>
Dart dayının dosyası da bu.
import 'dart:html';
void main() {
querySelector("#sample_text_id")
..text = "Click me!"
..onClick.listen(reverseText);
}
void reverseText(MouseEvent event) {
var text = querySelector("#sample_text_id").text;
var buffer = new StringBuffer();
for (int i = text.length - 1; i >= 0; i--) {
buffer.write(text[i]);
}
querySelector("#sample_text_id").text = buffer.toString();
}Şimdi bu dosyaları Dart editör bize verdi, run deyince de Dartium browserda çalıştı.
Çalıştı tamam da browsera
http://localhost:8080/test.html yazınca çalıştı. Html sayfalara js import etme mantığıyla herhangi bi klasöre .html ve .dart dosyalarımızı koyup html dosyasına çift tıklayınca neden çalışmıyor?
Virüs çıkarsa indirip kuracağım Google dil çıkarmış, kullanamıyorum. Moral motivasyon sıfırın altında
Biri beni bi aydınlatsın dostlar.
------------------ Ekledi:
Benim İngilizcemle anlaşılması imkansıza yakın olan, ama benim soruma en iyi cevabı barındırdığını düşündüğüm kaynak bu:
https://www.dartlang.org/docs/tutori...ect-dart-html/
.
.