BKM Mutfağın çok güzel bir skeci var:
https://www.youtube.com/watch?v=qFZLok1bTgs
Yasal hırsızlığı özetliyor o yazı. Türkiye'deki film üreticileri, ucuz ve iletişimi kolay oldugu için telif haklarını Türk firmalarına korutuyorlar. Onlar da gırla film sitesi varken teker teker uğraşmak yerine, film yapımcısından aldıkları paraya bakıyorlar. Filmi yayınladıysan, seninle iletişime geçiyor. Kaldırmanı istediği taktirde 3 gün içinde kaldırırsan ve sitende bir özür metni yayınlarsan sorun yok. Ama ne kadar sorun yok? Sitenin iletişim formu çalışmadı, mailde bir sıkıntı oluştu veya 3 gün boyunca mailini inceleyemein. O zaman 250 bin liradan başlayan telif hakkı bedellerini ödeyebilecek misin?
Bu yerli firmalar için geçerliydi. Bir de marvel'ın seninle uğraştığını düşün.
Bu süre, yer sağlayıcıları için 4 saate kadar düşüyor. Sadece yetişkin veya sakıncalı içerikte değil, telif hakkını da 4 saatte kalırma gibi şartlar var, kullanılmasa da yürürlükte diye biliyorum. Sen bu içeriği 4 saatte kalıramazsan cezasını çekmeyi kabul ediyor musun? Bu da önemli değil, farzet ki yer sağlayıcı senden izin almadan sitene erişti ve kaldırdı yada sunucunu bir süreliğine askıya aldı...
Filmi vk ya yüklemiş olman, rusya sunucusunda barınan yabancı ve köklü bir internet sitesine suç atıyor olman demek. Ama bu seni haklı çıkartmaz, birinin evini soymak seni suçlu yapıyorsa, birinin evini soyan arkadaşına yardım etmek de seni suçlu yapar. VK, dosyayı barındıran bir suçlu olur. Sen de videoyu insanlara ulaştıran bir suçlu olursun. Ama vk kendini aklar, bu kişi, şu zamanda, şu ip adresiyle yükleme yapmış der. Bizim editörlerimiz yüklememiş der geçer.
Gerek film, gerek yetişkin, gerek dizi. Tüm sektörlere dair birçok detay hakkında bilgim var. İllaki bilmediğim / yanlış bildiğim şeyler de var. Para kazanma hırsı yüzünden hepsine uzaktan / yakından bir bakmışlığım var. En son mahallemdeki internetkafeci "birkaç kişi seni sordu, hayırdır olaylar mı var" diye üstüme yürüdüğünde korkuyu yaşadım. Harddisklerimi nasıl parçaladığımı bana sorun
Bu forumun büyük kısmı müslüman, başkasının aylarca uğraştığı ve yüzbinlerce lira dökerek gırla insana ekmek kapısı oluşturduğu filmi, bedava yayınlamanın nasıl bir kul hakkı olduğuna hiç gelmiyorum bile. Bir müslümanın bunu nasıl aklayacağını da dini yönü geniş birisi açıklasın artık