Screwy adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Arkadaşlar merhaba,

Karadeniz bölgesinde yani samsun, atakum, ordu, trabzon gibi şehirlerde kredi çekip kendi işimi kurmayı planlıyorum. Şuan kafamda 50-70 bin TL kredi çekmek var.

Şuan kafamda kafe, büfe, oto yıkama veya hosting firması açmak var. Sizce bu kadar miktarda kredi çeksem ne işi kurabilirim büyütebileceğim.

Bu konuda fikir verebilir misiniz?
Kafe için rakamlar bence yeterli değil. Dediğiniz şehirleri bilmiyorum ama düzgün iş yapılacak bir kafe için en az 200.000 tl sermaye gerekli diye hesaplamıştım. Çünkü ilk giderlerden de ziyade sizi ve çalışanlarınızın karnını doyuracak en az 3-5 aylık bir paranında sağda durması şart.

Büfe için tost, sandviç tarzı şeyler yapacaksanız çok işlek ve iş yerlerine yakın bi yer olması ve yapılacak şeyleri sizin yapmanız lazım. 1-2 tane paket elemanı almak yeterli olacaktır. O zamanda dediğiniz rakamlar yeterli olur.

Oto yıkama işi hem çok kazandırabilen hem de çok riskli bir iş. Karadeniz'in sürekli yağmurlu olduğunu düşünürsen belki sadece 3-4 ay çalışacak bir işletme açmış olacaksın. Ama işin birde boya koruma, araç kaplama, cam filmi işleri var ki eğer kendin yapabilirsen çok güzel paralar kazanırsın. Ben 1 yıl kadar Adana'da garaj işlettim (yıkama yoktu sadece kaplama, boya koruma, cam filmi) eleman bulmak sıkıntılı olduğu için işi kendim ve kaynıma öğrettim. Ama bilgisayar işlerimden daha çok kazandığım ve orayı boşlamak istemediğim için kapattım.

Hosting işine girme piyasada bu işe girip yok olmuş çok işletme var.

Sana tavsiyem bilmediğin hiç bir işi yapma. Ticaret yapacaksan iç giyim ya da çocuk giyim üzerine bir yer açman. İşin eğlence kısmındaysan ufak bir sandviç vs. tarzı büfe (ağırlık paket servis) yapabilirsin.

Başarılar.