Merhabalar bir çok kişi aliexpress hakkında sorular soruyor ben de yardımcı olmak istedim. Soracağınız herhangi bir şey olursa etiketleyin lütfen.
Bildiğiniz gibi aliexpress Çin kaynaklı bir alışveriş sitesidir. Defalarca alışveriş yaptım. Eğer bahsedeceğim noktalara dikkat ederseniz sorunsuz alışveriş yapabilirsiniz. Şimdi aşama aşama alışveriş yapmaya başlayalım.
1-) Ürünü seçin ve sepetinize ekleyin. Ürünü satın alma işlemi sırasında sizden kredi kartı numarası isteyecektir. Bu aşamada bir sıkıntı olmaması için sanal kart kullanmanız faydalı olacaktır. Satın alma panelinde kredi kartı bilgilerinizi girdikten sonra gülen bir yüz çıkar ve ana sayfaya dönersiniz. Bu aşamadan sonra yaptırdığınız para kontrol edilir. Bu işlem 24 saat falan sürüyor.
2-) Ödemenizin onaylandığına dair mail alırsınız. Şimdi ise satıcının ürünü kargolamak için süresi başlar. Örneğin 7 gün süresi varsa, 7 gün içinde kargo bilgilerini sisteme girmesi gerekiyor. Girmezse paranız iade edilir.
3-) Kargo bilgileri girildikten sonra, ürünün size ulaşması için geri sayım başlar bu geri sayım 15 ile 60 gün arasında değişir. Bu süre içinde ürünün size gelmiş olması gerekiyor. Eğer gelmezse dispute yani tartışma açıp paranızı alabilirsiniz. Dispute konusundan az sonra bahsedeceğim.
4-) Ürün Türkiye'ye gelmeden önce, kargonun nerede olduğunu sorgulamak için 17track internet sitesini kullanabilirsiniz. Ürün Türkiye'ye giriş yaptıktan sonra kargo bilgilerine ptt üzerinden de bakabilirsiniz. Şu konuda herkeste bir panik oluyor. Ürün kargoya verildikten sonra sizin bilgileri görmeniz 10 günü bulabilir. Kargo numarası bulunamıyor diyince telaş yapmayın
5-) Ürün size ulaşınca ürünü onaylamanız için geri sayım başlar. Bu süre içinde herhangi bir şey yapmazsanız para otomatik satıcıya geçer. Bir sorun varsa hemen dispute açmayı ihmal etmeyin.
6-) Herhangi bir terslik olursa, dispute açın. Geçerli sebeplere örnek olarak ; yanlış ürün gelmesi, ürünün gelmemesi, kırık gelmesi gibi sebepler gösterilebilir. Böylece aliexpress yönetimi tarafından haklı görünürseniz paranızı iade alabilirsiniz. Bana gelen ürün 3. Günde bozulmuştu satıcı yeni bi tane yollamıştı.
Satıcıyı seçerken kaç alışveriş yaptığına bakın. Olay r10.net üzerindekine çok benziyor. Ne kadar çok ticaret puanı o kadar güvenilir satıcı
Değinmediğim bazı noktalar olabilir, siz kafanıza takılan noktaları yazın ben eklerim bu konuya. Yardımcı olabildiysem ne mutlu.