geçen süre zarfında çok yoğundum bilgi paylaşımlarında bulunamadım..
amacım zamanım oldukça buradan
laptop,tablet ve diğer masaüstü sistemlerindeki genel hataları yazmak.
piyasada olanları aktaracağım gerekirse resimlerle. sizlerle kimsenin paylaşmak istemediği işin arka taraflarını ve yapmamız gerekenleri anlatacağım..
yani bir sabah açtık laptop açılmıyor...
ne yapacağız. körü körüne servise,tamirciye gitmeyeceğiz takipte kalırsanız....
masrafı 50-80tl olan ciddi problemlere 300-400tl ödemeyeceğiz inş..

--R10.NET; Flood Engellendi -->-> Yeni yazılan mesaj 14:58:55 -->-> Daha önceki mesaj 14:43:11 --

Bir örneklendirme:
Sabah kalktık pc başına geçtik dün akşam kapadığımız laptop açılmıyor..
açılıyor ekran gelmiyor,açılıyor 3sn sonra kapanıyor, hiç tepki yok,
hiç ışık yanmıyor....
1-Adaptörün çalışıp çalışmadığını kontrol etmelisin. bu da ölçüm aletiyle olur. çok pimpiriksen adaptörü alıp televizyoncunun birine gir:
"Ustam merhaba bu adaptörüm 19v veriyor mu bir kontrol eder misin" diyebilirisn.. 10sn sini almaz parada almaz. çalışıyor derse teşekkür eder çıkarsın.... sıkıntı yok geri laptopun başına geçelim

2-Bataryayı pili çıkaralım, adaptörü takmayalım. laptopa elektirik gelmesin. açma tuşuna 10sn basılı tutalım.elimizi çekip bataryayı takmayalım adaptörü takalım ve normal açmayı deneyelim... açarsa sıkıntı yok. genelde bununla çok karşılaşıyorum.statik bir kitlenme olur HM çipinde bundan kaynaklanıyor.

3-eğer laptopun açma tuşuna bastık açılıyor 1-2-3 sn sonra kapanıyor ise kısa devre olabilir.Remleri kontrol edilir. ekrana görüntü gönderen flexi kablosu zedelenmiş olabilir. yada şarj da bıraktıysanız pille ilgili veya şarj soketi çevresi bir elemenda bozulma olabilir.sökülüp detaylı bakmak gerekir.

işte benim daha çok anlatmak istedikleirm bu noktada başlıyor.allem ettik gullem ettik açamadık. gidecek makina birisine..
sorun şu kime vereceğiz......
1-basit 10-15tl lik bir arıza için 150tl isteyecekmi?
2-makinada çok basit bir işlem var(vida kaçmış anakartın üzerinde kısa devre yaptırıyor) vidayı alacak yaptım diyecek .. ne kadar 200tl...
3-çok sık olur.. chipset arızası oluştu. bga makinası yok ısıtacakmı?ısıtıp yaptım diyecek. 150tl.. 3 ay sonra yine aynı arızayı verecek..
4-bios göçmüş yazılması gerekecek.bios yazmadan önce her ne olursa olsun orjinalinin yedeği alınır.. sonra bios yazılır. sökerken başka elemanlara zarar verecek mi? olmuyor burasıda yanmış. anakart ölmüş mü diyecek?
5- devam edeceğim.. resimlerde ekleyeceğim...

--R10.NET; Flood Engellendi -->-> Yeni yazılan mesaj 15:23:46 -->-> Daha önceki mesaj 14:58:55 --

5- rem çalar mı? ya işlemciyi değiştirirse? bazılarınızın "ben anlarım" dediğini duyuyorum. haklısınız işin içindekiler bilir. bilmeyenler için şundan bahsedeyim. eğer malesef kendini kurnaz sanan birisine düştüysek(ki malesef piyada çok)i5 işlemcinizi alır yerine ghz i düşük başka model i5 takar. anlamayabilirisiniz.. 4gb 4gb rem vardır. anakart tamir olmayacınca ki açılmayacak sende kontrol edemeyeceksin. 4+4 remi alır yerine bozuk 4+4 takabilir. bu işlemci içinde geçerlidir...

peki ne yapacağız... pc mizin özellikleirni iyi bileceğiz. tanımadık adamalara vermeyeceğiz. dxdiag tan kolayca öğrenebilirisiniz....tabi çeşitli proğramlarla daha detayına da inebilirisiniz...

6-çok sık karşılaşılan diğer mevzu... anlaştık tamirciyle. bakayım soruna göre fiyat için dönerim dedi.2 gün sonra bir aradı.. 150tl diyor.. 200tl diyor.. chipset değiştirmişse, başka arızaları gidermişse normal 150tl...ama biz beğenmedik ücreti diyelim. basit bir arıza olduğunu düşünüyorsunuz ve birazda bilginiz var.kabul etmediniz. geri alacaksınız"kalsın hocam 150tl veremem" dediniz.... ama tamirci 150tl istiyor.
size tavsiyem eğer geri alacaksanız makinayı gözünüzün önünde toplatmak zorundasınız!!Kesinlikle!!! yoksa o anakart bir daha tamir olmaz. geri dönülmeyecek zararlar verir..(bununla ilgili çok resim var elimde ekleyeceğim...)
"150tl den kaçtın al sana 350tl.. der" %70 i der!!! tanımıyorsanız vermeyin!!!