Güzel tespitler var ama hatalılarda var.
Merak ediyorum ZEVK israf mıdır?
Zevk gereksiz midir?
Mesela ben drone almak çok istiyorum bu ara.
5 - 6 Bin TL. Biliyorum bir işime yaramayacak ve pahalı bir oyuncak.
Ancak onunla mutlu olabilirim.
İnsanın kafası karışıyor
Fiyat performans oranına bakarsın.
Yukarıda bir eleman yazmış zevkime harcadığım paraya acımam diye.
Hayatta önemli olan zevk almak değildir. Sürdürülebilir zevk almaktır.
Yani zevk mutluluksa, bunu hayat boyu sürdürülebilir şekilde yönetebilmektir.
Sürdürülebilir olmayan bir şey çok önemli değildir.
Uyuşturucu neden kötüdür? Uyuşturucu insanı öldürür mü anında? Hayır tam tersine 10 bin dronun yapamayacağı kadar seni mutlu eder.
Ama bu mutluluk sürdürülebilir değildir. Mutlu olmak için uyuşturucuya bağımlı hale gelir, ve sürekli daha fazlasını isteyerek hayatına büyük mutsuzluklar ve sağlık sorunları getirirsin.
Önemli olan mutluluğun sürdürülebilir olmasıdır.
Bugün kızdığın bir adamı neden öldürmüyorsun? O an büyük zevk alabilirsin, ama sonra ömür boyu hapishanede acı çekersin.
Bugün dronelara verdiğin paralar yüzünden bir gün çocuğun sağlık problemi yaşadığında ameliyat ettirmek için yardım bekleyebilirsin başkalarından.
Hayatta önemli olan zevk almak değildir. Zevk alırken gelecekte de alacağın zevkleri feda etmemektir.
Yani birikim yaparak gelecekte alacağın zevkleri garanti edersin.
Ama sadece birikim yapıp bugünkü zevki de feda etmezsin, çünkü yarın yaşayacağımızın garantisi yok.
Önemli olan sürdürülebilirler.
Burada anlatılan önceliklerini belirleyemeyen, fiyat performans hesabı yapamayan insanlar için fiyat performansı düşük ve hızlı değer kaybeden zevklere harcanan paraya dikkat çekme.
Mesela 100 birim zevk veren ortalama bir ürünün ya da hizmetin fiyatı 100 lirayken, 115 birim zevk veren bir ürünün fiyatı 200 lira oluyor. Sen 15 birim fazla zevk için 2 kat fazla fiyat verme, biriktir. Dron alacaksan ve 5000 liran varsa, sen 1000-1500 liralık bir dron al. Kalanı yatırım amaçlı biriktir. Yoksa senin 1 senelik drone hevesin 3500 lira ekstra maliyet getirecek.
Eğer her sene zevkine 30 bin lira harcayabiliecek kadar çok kazanıyorsan, evin araban, birikimin, emekliliğin hazırsa düşünme bas parayı. Ama biz genelde zevkimize harcayabileceğimiz 1000 liralık bütçemiz varken gelecekteki kazançlarımızı da ipotek altına alıp 5000 lira harcayabiliyoruz. Çünkü insan hep erişebileceği zevklerin ötesini hedefliyor.