Merhabalar,
Alternatif lokasyonlar İstanbul - Ankara gibi merkezi yerler haricinde düşünüyor musunuz? Örneğin bir zamanlar Edirne'de açılması planlanan bir veri merkezi haberi bizi oldukça heyecanlandırmıştı lakin sonrasında sanıyorum ki proje askıya alındı.
ATX konusunda açıkçası şahsi fikrim donanımlar uygun şekilde, paraya biraz kıyılarak toplandığında çok iyi sonuçlar alınabiliyor. Marka sunucular - ATX kıyaslamasında daima düşük bütçeli ATX kasalarla kıyaslama yapıldığı için marka sunucular bariz biçimde önde gözükse de, belirttiğim gibi uygun parçalar bir araya gelerek çokta güzel performanslar elde edilebiliyor. Örneğin biz hala daha ATX kasadan vazgeçebilmiş değiliz
Öncelikle İstanbul dışında kısa vadede düşüncemiz yok, ilerde olursa bence İstanbul ve Ankara dışında bir plan şimdilik olmayacaktır. Bunun sebebine gelirsek tüm dünyada internet ve alt yapılar ticaret, kalabalıgın ve lojistiğin olduğu noktalarda birleşiyor ve büyüyor, bu konuda ülkemizdeki merkez İstanbul ve ilerideki yıllarda sizler daha iyi göreceksiniz ki alt yapının değeri artacak ve zaten lider olan İstanbul çok daha büyük hale gelecek. Bu noktada diğer şehirlerinde önemi olacak fakat gerçek kapasiteler ve imkanlar hep İstanbulda toplanacak. Bu yüzden herşeyin merkezi olan İstanbul Datacenterlar için en doğru lokasyon olmaya devam edecek...
ATX konusunda Radore bu yıl itibari ile sadece Bayiler için bir datacenter yapılandırıyor ve içerisinde ATX sunucu barındırmaya başlıyor olacak.
Radore bu noktada ülkemizde bir ilk'i gerçekleştirerek sadece Bayilere özel, kapısından içerisindeki ofislere kadar sadece Bayiler için hizmet veren bir verimerkezi kuruyor. Bu noktada teknik detayları yakında sizlere paylaşıyor olacağız. Bu sayede artık müşterilerinizi gönül rahatlığı ile bu alana getirebilirsiniz. Sadece Kabin ve Kafes değil artık datacenter da sizin için özel oluyor.
--R10.NET; Flood Engellendi -->-> Yeni yazılan mesaj 00:05:25 -->-> Daha önceki mesaj 00:00:58 --
Merhabalar, Selçuk abi
Öncelikle yeni oluşumunuz hayırlara vesile olsun, bol milyonlar kazandırsın

Açıkcası alım yapmış olduğumuz sunucunun kirala senin olsun süresince hat ve elektrik kullanımları tarafınıza ait olduğunu düşünür isek sunucunun, rack yada atx olması elektrik ve yer yönünden biz kaynaklı bir problem teşkil etmiyor, dolayısıyla atx donanımlar'da rack donanımlar'da bizler için kafi, fakat bunun co-location kısmının'da bize yönelik olduğunu varsayar isek 1u rack serverler gerek elektrik gerekse yer bakımından bizler için daha avantajlı olacaktır diye düşünüyorum, dolayısıyla kirala senin olsun sistemlerinde 1u yada 2u'ya yönelik çözümlerin daha sağlıklı olacağı kanaatindeyim ATX donanımlar'a nazaran. Bunun dışında sunucu içerisinde Engin hocamın'da dile getirdiği gibi RAM/HDD gibi opsiyonları kendimiz sağlayabilir isek yani bizlere böyle bir avantaj sunar iseniz yine aynı şekilde bizleri mutlu edersiniz. Bir diğer çözüm olan STORAGE konusunda ise nacizane görüşüm EMC/ECS gibi yüksek maliyetli donanımlar yerine alternatif küçük çaplı storage çözümleri sunabilirseniz bizlere yine aynı şekilde bu ürünler için'de iyi bir pazar oluşturabiliriz, gerek müşterilerimiz gerekse şahsi yapılandırmalarımız için. Network ekipmanları ve firewall ile ilgili bir bilgim olmadığı için bu hususta bir yorum dile getiremiyorum kusura bakmayın, lakin son kullanıcı yada bir bayiniz olarak kirala senin olsun sisteminin gerek network/firewall gerekse elektrik kullanımını sizin karşılayacağınızı düşünürsek shared firewall'lar yada kişiye özel cisco çözümleri sunmanız sağlıklı olacaktır. Bunun dışında ip ve hat gibi degradelerini göz önünde bulunduracak olursak standart olarak 1 gbps paylaşımlı hat ve limitsiz trafik açıkcası çok güzel bir çözüm olacaktır bizler için, ek olarak en çok ihtiyaç duyduğumuz şey ip, bununla ilgili bir limitleme olmaması yada limitleme yapılacak ise'de bunun sunucu özelliklerine göre yapılandırılması daha sağlıklı olacaktır. Nacizane ihtiyaçlarımız şahsen bu yönde, okuduğunuz için teşekkürler.
Iyi forumlar.
Yeni datacenter içerisinde bahsettiğiniz kafes- kabin hatta özel datacenter alanlarında hiç sorun yok, Radore yeni datacenterlarında bu özelliklerin hepsi var.
Fakat 2. noktada şöyle bir ayrım ve sorun var. Bazı kullanıcılar siz sadece kabin satın gerisini biz yaparız diyor. Bazıları ise herşeyi anahtar teslim istiyor, hattın yönetimini, ip işlerini hatta firewall vs işlerini bile. Bu noktada biz herşeyi çözme BAYİ firmalara %100 destek olmaya çalışıyoruz ve bu noktada sizden gelen taleplere cevap verirken arada kalıyoruz.
Tam olarak istenen herşeyi çözmemiz ve size tüm alt yapıyı anahtar teslim vermemiz mi?
Yoksa sadece kabin ve internet vererek topu size atmamız mı?
Bu nokta bizim için büyük bir kararsızlık. Özellikle rakiplerin taraflı ve hatalı bilgilendirmeleri yüzünden zorda kalıyoruz. Örnek olarak işin her kısmını biz çözersek bu işi beceremeyen veya uğraşmak istemeyen rakiplerimiz colocation almak isteyen sizlere bizi karalamaya başlıyorlar ki amacımız size yardım etmekken bu noktada zorda kalıyoruz.
Bu yüzden size soruyorum, sizce tam olarak ne yapmamız gerek? Herkesi mutlu edemeyiz biliyorum ama en azından çözümü sizin taleplerinize göre uygulayalım istiyorum.