Hastası olduğum lezzetinden vazgeçemediğim acılı ezme turşusunun yapılışını sizlerle paylaşmak istedim. Kışın, yazın farketmez her vakit uygun malzemelerle yapılabilir. Sabah kahvaltıda veya yemeğin yanında meze olarak yenebilir. Yapılışı çok kolay yemesi güzel birşey anlatılmaz yenir
Şimdi yapılışa geçelim.
Malzemeler: Bir kiloluk kavanoz için; 1- 2 kilo yazın bahçeden toplanmış domates. Eğer yoksa 3-4 kilo çeri domates veya 2-3 kilo salkım domateste işimizi görecektir.
2- Bir su bardağının 3te 2si kadar sıvı yağ. zeytinyağı ben kullanmadım yoğun tadı olduğu için
3- Bir su bardağının 3te 2si kadar sirke. ben üzüm sirkesi kullandım.
4- 2 çay kaşığı limon tuzu. limon tuzu biraz tatlılık katabilir. isteyenler hiç koymayabilir ama bence güzel.
5- 1 yemek kaşığı tuz.
6- 5 diş sarımsak. sarımsak miktarını bence değiştirmeyin gayet yeterli.
7- 250 Gram acı isot biber. süs biber diyende var. BİM'de küçük kavanozlarda satılıyor. ben onlardan alıp kullandım.
8- malzemeleri karıştırmak için leğen ve son olarak 1 kiloluk kavanoz
Yapılış:
- Domateslerin kabuklarını soyup ister rende ister robot kullanarak püre haline getiriyoruz. ben rende kullandım domates azıcık katılığını korusun diye. veya isteyenler çok minik küpler halinde kesebilirler.
- Sarımsakları ufak ufak doğrayarak domatesin içine koyuyoruz.
- Acı isot biberler uzunluklarına göre 2 3 parça olarak harcın içine doğruyoruz.
- Ayrı bir kap içerisine tuz, limon tuzu, sirke ve sıvı yağı koyup limon tuzu ve tuz eriyene kadar karıştırıyoruz.
- İyice eridikten sonra karışımı harcın içine döküyoruz ve iyice harmanlıyoruz.
- bir kepçe yardımıyla kavanoz ağzına kadar dolduruyoruz ve kapağını sıkıca kapatıyoruz.
- buzdolabında duracak şekilde kapağını açmadan bekletiyoruz.
Ve 2-3 hafta sonra açıp afiyetle yiyoruz
Püf Noktası:
- Domatesin suyu çok olursa yarısını dökmekte fayda var. Hazırlayacağımız ezme katı ile sıvı arasında olmalı ve malzeme içinde yüzmemelidir.
- Dolapta bekleyen kavanozun dibine su birikebilir. hafifçe sallayarak yine malzemeyle karışmasını sağlayabiliriz. Çok su varsa kapağı açıp süzmekte fayda var.
- Domateslerin kabukları kolay soyulsun diye sıcak suda biraz bekletelim. kendiliğinden soyulur.
Afiyet olsun mübarekler