Kimlik doğrulama veya yönetimden onay bekliyor.
Benim anladığım şudur...
Vergi dairelerinde çalışan memurlar, şefler ve müdürler dahil bu konuda genelde yeterli bilgi sahibi olmayabiliyorlar...
Adsense gelirlerinin vergilendirilmesi ile ilgili hem İrlanda ile yapılan çifte vergilendirmeyi önleme anlaşması hem de diğer internetten elde edilen gelirlerin vergilendirilmesi hususundaki yasal düzenlemelerin yetersizliği nedeniyle, gelir elde edenlerin faydalanabileceği hükümler ve açıklar var.
Ülkemizde vergi mevzuatı gelirin varsa vergisini ödersin diyor basitçe. Bu doğal zaten. Ancak bu kadar basite indirgememek gerek. İşin detayına inildiğinde tonla prosedür ve uygulama, farklı maddeler, hükümler arasında bocalar durursun. Örneğin kişisel blogundan elde ettiği geliri, ben sanal yazarım diyip kitap yazanlarla aynı şekilde vergilendirilmesini talep edebilir misiniz mesela? İkisinde de siz fikri ürününüz sayesinde gelir elde ediyorsunuz? Gibi...
Vergi memurları başımıza iş gelir korkusuyla (iç denetim mekanizması var) yasal açıklıktan dolayı vergi ödemeyebilecek olan kişileri dahi vergilendirebilirler. Genel refleks budur. Çünkü vatandaştan fazla vergi alırsan hakkında disiplin süreci başlatılmaz (bunu art niyetle yaptığından şüphe edilmediği sürece) ama eksik vergi aldıysa memurun başı ağrır. Kimse sizin için başı ağrısın istemediğinden basitçe, gelirin varsa vergisini öde der. Vergi ödeyenler anladığım kadarıyla bu nedenle vergi ödüyor olabilir (Emin değilim)...
İşin doğrusu mevzuatı çok iyi incelemek gerekir. Maliyeden ceza yiyen varsa buna itiraz edebilirler. Dediğim gibi, memurların refleksi sizden vergi alma yönündedir. Ancak siz mevzuatı tam bilebilirseniz tüm açıklardan faydalanabilir ve mevcut haklarınızı talep edebilirsiniz. Aksi halde vergiyi geçirirler... Ödemeyebileceğini bir vergiyi sizden aldıklarını b ile bilmezsiniz.
Benim konudan anladığım budur.