Ben niye yemedim peki? 10 yıl önce çok yüklü miktarlarda paralar aldım hiç sıkıntı olmadı. Mevzuatta boşluk var kardeşim, googleden kazanılan paranın vergisi hiçbir şekilde alınamıyor. Vergi kanunlarında o kadar boşluk var ki adamlar daha yeni yeni e-ticaret yapanlardan vergi almaya başladılar. Gittigidiyor örneğindeki gibi. Bize sıra daha gelmedi. Geldiğinde de öderiz problem yok.
Ayrıca tekrar yazıyorum bu bizim yaptığımız serbest mesleğe giriyor. Şirket vs. kurmadığımız için bu iş serbest meslek olarak görülmekte mantık olarak.
İlgide kayıtlı dilekçe ve eklerinde, heykel (yontma, biçimlendirme ve döküm) ve tasarım (enstellasyon, videoart, grafikart vb. çalışmaları, özgün resimler, illüstasyon, resim) çalışmaları yapmış olduğunuz ve Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından söz konusu çalışmalarınızın eser olarak kabul edildiği belirtilerek, Gelir Vergisi Kanununun 18 inci maddesinde yer alan istisnadan yararlanıp yararlanamayacağınız hususunda Başkanlığımız görüşü talep edilmektedir.
193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 65 ve 66 ncı maddelerine göre, her türlü serbest meslek faaliyetinden doğan kazançlar serbest meslek kazancı ve serbest meslek faaliyetini mutad meslek halinde ifa edenler de serbest meslek erbabıdır.
Aynı Kanunun 18 inci maddesinde, "Müellif, mütercim, heykeltraş, hattat, ressam, bestekâr, bilgisayar programcısı ve mucitlerin bunların kanuni mirasçılarının şiir, hikaye,roman, makale, bilimsel araştırma ve incelemeleri, bilgisayar yazılımı, röportaj, karikatür,fotoğraf, film, video band, radyo ve televizyon senaryo ve oyunu gibi eserlerini gazete, dergi, bilgisayar ve internet ortamı, radyo, televizyon ve videoda yayınlanmak veya kitap,CD, disket,resim, heykel ve nota halindeki eserleri ile ihtira beratlarını satmak veya bunlar üzerindeki mevcut haklarını devir ve temlik etmek veya kiralamak suretiyle elde ettikleri hasılat Gelir Vergisinden müstesnadır.
Mevzuatta boşluk falan yok. Elde ettiğiniz gelir reklam geliridir. Yazılım ya da başka birşey satmıyorsunuz.
Google kazancının vergisini irlandaya öder, Bizde Türkiye`ye öderiz. ( KDv değil gelir vergisi olarak )
Mantık olarak şöyle işliyor.
a firması, b reklam ajansı aracılığıyla, c sitesine reklam veriyor. Bu yazdığım örnekte tüm firmaların Türkiye`de olduğunu düşünün.
a firması c sitesine vereceği reklam içi, b reklam ajansına ödeme yapar. b ajansı komisyonunu alır kalan ödemeyi c sitesine yapar. Burada b reklam ajansı ve c sitesi ise kazançlarından vergi öder.
Yani google kendi kazancının vergisini irlandaya öder,
Ardından bizim hakkımızı bize gönderir. Bizde burada kazancımıza göre Türkiye`ye öderiz vergimizi. Para yurtdışından geldiği içinde Kdv değil sadece gelir vergisi öderiz.
Gittigidiyor olayı yeni değil. Gittigidiyorda satış yapanlara cezalar kesilmeye 2010-2011 yıllarında başlandı. Orada dikkat ederseniz cezayı gittigidiyor yemedi, orada satış yapanlar yedi. Çünkü gittigidiyor kendi kazancının vergisini ödüyordu aracı olarak, fakat satış yapanlar ödemedikleri için yüklü cezalar yediler.
Burada kötü niyetimden yazmıyorum, bu kadar yıldır şirketleşip vergi ödüyorum ama öncesinde 3-5 ay şirket olmadan iş yaptığım dönemlere yönelik ceza yedim.
Günü geldiğinde hesaplarınız incelenirse geriye dönük inceleme yapıyorlar. Son 5 yıl için hesabınıza giren her paranın cezasını ödemek zorunda kalırsınız. Bu tip durumlara maruz kalınmasın diye tüm bu uyarılarım.