Aynen burada yazıldığı gibi.
Bunun dışında yazılanlar hava civa.
Yok efendim peki gider gelirden fazlaysa ne olacak, yok 1000 lira kazanıyoruz bunun 700 ünü devlete mi vereceğiz falan fistan yazanlar olmuş. Zaten bir işten kar etmiyorsan o işi yapmak zorunda değilsin gidip başka işler yapabilirsin. Mahalle bakkalı gideri gelirinden fazla olduğunda nasıl batıyor ve o işi yapmayı bırakıyorsa sende bırakabilirsin.
Kaldıki hesabınıza giren tek para 900-1000 lira gibi ufak paralarsa zaten büyük ihtimalle dikkat çekmezsiniz ve başınız ağrımaz.
Daha büyük meblalarda sıkıntı yaşarsınız. Bankalar bile hesabınıza tek seferde giren 5000 TL ve üzeri miktarları direkt maliyeye bildiriyorlar.
Bizzat yaşadım ve maliyeden ceza yiyen biri olarak yazıyorum bunları.
Para yurtdışından geliyorsa %0 kdv kesip kdv ödemeyebilirsiniz ama gelir vergisini her türlü alıyorlar. Burada beni şikayet edin falan demeyin şikayet üzerine büyük cezalar yersiniz.
Ben niye yemedim peki? 10 yıl önce çok yüklü miktarlarda paralar aldım hiç sıkıntı olmadı. Mevzuatta boşluk var kardeşim, googleden kazanılan paranın vergisi hiçbir şekilde alınamıyor. Vergi kanunlarında o kadar boşluk var ki adamlar daha yeni yeni e-ticaret yapanlardan vergi almaya başladılar. Gittigidiyor örneğindeki gibi. Bize sıra daha gelmedi. Geldiğinde de öderiz problem yok.
Ayrıca tekrar yazıyorum bu bizim yaptığımız serbest mesleğe giriyor. Şirket vs. kurmadığımız için bu iş serbest meslek olarak görülmekte mantık olarak.
İlgide kayıtlı dilekçe ve eklerinde, heykel (yontma, biçimlendirme ve döküm) ve tasarım (enstellasyon, videoart, grafikart vb. çalışmaları, özgün resimler, illüstasyon, resim) çalışmaları yapmış olduğunuz ve Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından söz konusu çalışmalarınızın eser olarak kabul edildiği belirtilerek, Gelir Vergisi Kanununun 18 inci maddesinde yer alan istisnadan yararlanıp yararlanamayacağınız hususunda Başkanlığımız görüşü talep edilmektedir.
193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 65 ve 66 ncı maddelerine göre, her türlü serbest meslek faaliyetinden doğan kazançlar serbest meslek kazancı ve serbest meslek faaliyetini mutad meslek halinde ifa edenler de serbest meslek erbabıdır.
Aynı Kanunun 18 inci maddesinde, "Müellif, mütercim, heykeltraş, hattat, ressam, bestekâr, bilgisayar programcısı ve mucitlerin bunların kanuni mirasçılarının şiir, hikaye,roman, makale, bilimsel araştırma ve incelemeleri, bilgisayar yazılımı, röportaj, karikatür,fotoğraf, film, video band, radyo ve televizyon senaryo ve oyunu gibi eserlerini gazete, dergi, bilgisayar ve internet ortamı, radyo, televizyon ve videoda yayınlanmak veya kitap,CD, disket,resim, heykel ve nota halindeki eserleri ile ihtira beratlarını satmak veya bunlar üzerindeki mevcut haklarını devir ve temlik etmek veya kiralamak suretiyle elde ettikleri hasılat Gelir Vergisinden müstesnadır.