Merhaba,
Ben dil bölümü mezunuyum. Şu anda da bölümümün akabinde bir eğitim alıyorum. Soru cevap olarak gidelim.
Kolay mı zor mu?
Kolayı yahut zoru yoktur dil öğrenmenin. Eğer dil öğrenmeyi seviyorsan, sana zaten kolay gelecektir. Yabancı dil bölümü lisede diğer bölümlerden bir tık daha farklıdır; daha samimi ilişkiler vardır, daha cana yakındır açıkçası. Velhasıl, eğer dil öğrenmeye ilgin varsa, İngilizce'yi yetkin bir şekilde konuşmaksa derdin, ben yata yata geçmek değil, bu dili öğrenmek istiyorum ve iyi bir yere gelmek istiyorum diyorsan, elbette seçimin İngilizce olabilir. Her bölümün kendine göre zorluğu var, ancak dil bölümü kolaydır diyenlere de kesinlikle aldırma. Ha bir de yukarıda, Türkiye'de dil öğrenilmiyor diye bir şey okudum. Şöyle söyleyeyim; Dünyanın hiçbir yerinde, ikinci bir yabancı dili, ülkesine gitmeden, yani anadili olan yere seyahat etmeden tam olarak öğrenemezsin zaten. Dil dediğiniz gramer kurallarına binaen oluşturulan bir sistemden çok daha fazlası. Siz "n'örüyon" dersiniz ama, bu "n'örüyon"u açıklayamazsınız bir diğerine, gramatik şekilde.
Hangi derslerin görüldüğünü şu an tam olarak hatırlamıyorum ancak ek bir yabancı dil veriyorlar Anadolu Lisesinde isen, sayısal dersleri de olabildiğince az tutuyorlar. En azından benim zamanımda, benim okulumda, öyleydi.
Artıları çoktur, eksileri de öyle. Her bölümün hemen hemen öyle. Bu bölümden lise bazında mezun olduktan sonra, yetkin bir şekilde sınav İngilizce'sine hazırlığın yoksa, vasat bir bölüme gidersin. Vasat bir bölüme gitmek demek, kendini geliştirememek demektir. Eğer seçeceksen, kararlı bir şekilde devam etmeye bak ve iyi bir şehirde oku. İyi bir üniversite yahut iyi bir bölüm demiyorum, iyi bir şehir; çok daha önemli. Zira, yabancı dil bölümünde okuyan her öğrenci kültürü ve birikimi ile kendini hissettirmelidir. Kendini, Erzincan'da hissettiremezsin. Ha, öğretmenlik her yerde aynı; orası ayrı. Atama konusu ise gayet basit. Çalışırsan, yaparsın. Hepsi bundan ibaret.
Bu bölüm hakkında bilmen gereken tek şey, okumayı sevmen gerektiği. İster gramatik bir bölüme git, ister edebiyat bölümüne mezun olduktan sonra; okumak zorundasın. Okumayı sevmeyen bir insansan, ne bileyim, hayatında bir yahut iki kitaptan ötesini okumamışsan, bu bölümü boşu boşuna okumuş olursun.
Son olarak, Yabancı Dil bölümlerinde her şey kendini geliştirmeye bağlıdır, özellikle üniversite döneminde.
Fazlası için arayabilirsin, özel mesaj olarak numaramı gönderirim, konuşuruz. Seve seve cevaplarım müsait zamanlarımda.
Başarılar.