38 ve 41 i tescil edilmiş bir marka üzerinden internette ticari faaliyet gösteremezsin.
Başkasının markası ile proje olmaz.
Genelde bu marka sahipleri, internetteki siteler onların tanıtım ve promosyon işlevlerini gördükleri için bir süre ses çıkarmadılar.
Ancak televizyonların izleyici kaybetmesiyle artık dizilerin online yayın hakları da para eder bir hale geldi.
Sonuç olarak atacağın taşın ürküteceğin kuşa değmesi lazım.
Küçük ve orta ölçekli siteler ile uğraşmaz marka sahipleri.
Ama bu sitelerden biri palazlanıp adamların markası ile ciddi para kazanmaya başladığında siteyi elinden alırlar.
Marka tescilinde alan önemlidir. Adamlar 41 radyo tv sinema yayıncılıığı ve 38 internet yayıncılığı alanında tescillilerse senin adamların markası ile iş yapman mümkün değil. Anca domaini adamların tescil tarihinden önce alıp yayına soktuğunu ispat edebilirsen bir şansın olabilir.
Ayrıca markaların rant amaçlı tescili de felsefeye aykırıdır.
Yani sen gittin portakal diye bir markayı ileride ticari faaliyet yaparım diye tescil ettin ama 3 sene hiç bir şey yapmadın. Ben de gittim portakal.com u aldım yayına soktum. Marka benim diye hak iddia edemezsin. Markanın alınıp aktif olarak ticarette kullanılması lazım.
Ama adamlar markayı tescil etmişler, diziyi programı filmi çekmişler sen geç kalmışsın. Adamlar markayı senden önce düşünüp kullanıp tescillemişler. Senin eline o markanın domainin geçmesi bir şey ifade etmez. Ayrıca adamlar domainleri alıp saklamak zorunda değiller. Marka tescil belgesinin amacı bu, aktif olarak kullandığın meşhur ettiğin markanın kullanım hakkının sende olduğunu göstermek.
Ama sen 38-41 alanında kullanmazsan. Gider bu marka ile tescil edilmemiş 35. sınıfta tescile başvurup bir sanal mağaza açarsan hak talep edemezler. Adamlar yalan dünya diye bir film çekebilirler. Ben de yalan dünya diye bir bar cafe açabilirim. Ama yalan dünya diye bir televizyon programı yapamam.
Fikri Mülkiyet dersinde işlemiştik, sanırım MARKA KHK'sında olacak (14 veya 15. madde olması lazım) ; 5 sene boyunca markayı kullanmayabilir. 5 Seneden sonra kullanılmayan markanın iptali için dava açmanız gerekiyor. Eğer iptal davası açmaz iseniz siz yine de o domaini kullanamazsınız.
Yani markanın rant amacı ile tescili felsefeye aykırı olduğunu düşünseniz dahi; Türkiye'deki mevcut kanunlara bu mümkün.
Naçizane, düzelteyim dedim.
Cevaplarınız için sağolun arkadaşlar.
Peki bir soru daha sorayım.
Bu dediğim program şu an aktif değil 90lı yıllarda bildiğim kadarıyla devreye girdi ve 2011-13 gibi yayından kalktı diye hatırlıyorum.
Bu sıkıntı olur mu?