Bu yazı biraz içimi dökme için yazıyorum çünkü son zamanlarda parayı görüp burnu kalkan webmasterları görünce çıldırmaya başladım. Kardeşim herşey para değil. Allah öyle bir hastalık verir ki o küçümsediğin adamdaki bir ilaç seni iyileştirir.
2007 yılından beri R10'dayım ve bir çok insanla bu forum sayesinde tanıştım. Hepsi de birbirinden pırlanta insanlardı. Biz önceden arkadaş bir sorunumuz olduğunda yazardık herkes yardım etmeye çalışırdı destek olurdu ne bileyim bir şekilde problemimiz çözülmesi için uğraşırdık.
Bu forumda olan eskiler bilir zaten beni. Wordpress'in daha Türkiye'ye yeni yeni girdiği zamanlarda. Wordpress hakkında yardım isteyen herkese elimden geldiğince yardım etmişimdir hatta sırf bunlar için özenle makaleler yazardım zamanında. Hatta bir ara marka bile olmuştuk web sitem ile. O zamanlar eğitimime önem verdiğim için bıraktım tabiki emek verilmeyen herşeyin karşılığında silinmeye yüz tutuyorsun. Yine eskilerden bilenler bilir Domatessuyu.com'u sevende çoktu çekemeyende sonuç olarakta bazı yüzsüzler (küfür kullanmak istemedim) yüzünden sitemi bırakmak zorunda kaldım. O zamanlar anlamaya başladım ki insanların yüzleri değişiyor. Karşılıksız backlink verdiğim ve şu anda Türkiye'nin en çok takip edilen siteleri bir zamanlar abi nolur backlink ver derken kardeşim ne demek al ekleyim dediğim adamlardan gün geldi backlink istedim, gün geldi yardım istedim adamların hiçbiri yüzüme bakmadı. Çünkü artık para kazanmaya başlamıştı. Çünkü artık parasının gücü vardı ve istediği desteği parası ile alabilirdi. Ama alamayacağı birşey var arkadaşlık, dostluk, kardeşlik.
Son 3-4 yıldır fark ettiğim birşey var abi abi diye peşimizde dolaşan insanlar işleri bitince birazda para görünce zirveden bakmaya başlıyorlar. Ben bu sektörde zirveyide görmüş, dibide görmüş bir adamım ondan bana koymaz ama o zirveden sonra dibe düşen ve çıkamayan adamları görünce sadece üzülüyorum. Ben herkese saygı çerçevesinde davranmaya çalıştım ama parayı görünce değişen adamlardan hiçbir zaman olmadım. Ama son zamanlarda görüyorum parayı görünce değişen çok insan var ve üzülüyorum.
R10'da son zamanlarda fark ettiğim tek şey kimse birşeyler paylaşmıyor çünkü yardım istediğinde milletin dilinde herşey para olmaya başlayınca oda birşeyler öğrenince zamanında banada yardım eden olmadı bende etmem oluyor. Cesaret edip paylaşım yapanlara da artık insanlar şaşkın bir şekilde bakmaya başlıyor. Yada o işi yapan ve onun yaptığı şeyi anlatan biri varsa hemen araya girip baltalamaya başlıyor yada aleni olarak tehtit ediyor

Pasta o kadar büyük ki biz birbirimizle uğraşmasak yemin ediyorum herkes çok iyi paralar kazanır ama bakıyorum herkes birbirini şikayet etmek üzerine kurulmuş bir düzende gidiyorlar. Sadece soruyorum Bize ne oldu da kendi işlerimizle uğraşmak varken birbirlerimizi şikayet etmeye başladık. Bize ne oldu ki birbirimizi küçük görmeye başladık.
R10'da bakıyorum arkadaş herkes para peşine düşmüş insanlık kalmamış oturup sohbet edeceğin tek tük insan kalmış. Herkes paronayak olmuş, herşey paraya dökülmüş. Ben gerçekten üzülüyorum bu sektörde blog yazarlığını bırakıp farklı sektöre yönelmiş biri olarak bazen tekrardan blog yazarlığına dönüp bildiklerimi anlatayım diyorum sonrada bakıyorum abicim insanlar arasında paylaşım kalmamış ki sen anlatsan birde tehtit edilirsin. Basit bir konu var adam yardım istiyor bakıyorum destek olmak yerine tak 100 TL, 200 TL yaparım diye başlanıyor.
Söylemesi ayıp 2-3 yıldır bulunduğum sektörde sitem spama girmişti ve aynı sektörde olduğumuz bir arkadaşa yazdım farklı bir sektörden örnek verip sitem spama girdi sizin sitenizin spamda olmadığını görüyorum öneriniz var mı dedim adamın söylediği cümle şu 10bin TL sistemi kurarım dedi. Gerçekten spamı %100 önlese inanır verirdim ama adamın 6 ay sonra kendi sitesi spama girdi.
Aynı durum bende olsaydı emin olun ilk cümlem kardeşim üzüldüm yanlış anlamazsan siteni inceleyelim bakalım ben destek olurum ama zor bir durumsa emeğimin karşılığı var bundan önce sana bazı tavsiyelerde bulunayım der o şekilde yönlendirirdim. Ben bu adam ikinci soruyu sordum 10bin tl diyince peki öneriniz var mı dedim bir daha ses çıkmadı dönüş bile yapmadı. İnsanlık bu mu oldu anlamadım.
Birileri üzerinden para kazanılan sistemleri hiçbir zaman sevmemişimtir. Network sistemleri gibi şunu yaparsan bunu alırsın, bunu yaparsan bunu alırsın.. Diyip adamın üzerinden milyarlar kazanıp altta uğraşan kişilere cüzi bir miktar verilen sistemlerden nefret etmişimdir. Neyde Aynı kişi bir sayfada paylaşım sistemi oluşturmuş gezinirken gördüm bende nazik bir şekilde sordum gösterim başı ne kadar veriyorsunuz dedim. Arkadaş geldi bizi küçümsemeye başladı 13 yıldır bu sektördeyim söyleyim böyleyim öğrende gel adsenseyi bilmiyorsun buraya yazıyorsun bu sektörde BGBG 1TL sen neyden bahsediyorsun diye. Oysa ki o sektörde olan sitem var ve adım gibi biliyorum BGBG minimum 3-4TL. Ben sadece gerçekten bu sisteme katılan kişi gösterim başına ne kadar alıyor bilmediğim için adam gibi sordum. Adam geldi bize şu kadar yıldır bu sektördeyim demeye başladı. Öğrende gel şunu yap bunu yap dedi. Bende böyle cevap verince çıldırdım tabi gerekli cevabı yazdım arkadaş sonra bir baktım beni o Facebok sayfasından banlamış cevap hakkımı elimden almış. Onca yıldır bu sektörde ama ben hiç görmedim. R10 üyeliğine baktım 2015. Ben o kadar yıldır bu R10'da takılıyorum bu adamı hiç görmedim onu bıraktım gözüme aşına bile olmadı. Ama gelip beni küçümseyip dalga geçmesini yediremedim. O kişiyi ifşa etmek değil amacım ama herkese zirveden bakmayın bir gün oradan düştüğünüzde ben ne yaptım derim.
SONUÇ olarak Hiç kimse kazandığı paraları mezarına götüremiyecek. 3-4 kuruş için insanları kırmayalım paylaşımcı olalım. Karşınızdaki insanı küçümsemeyin ben o hataya bir kere düştüm benden yaşça küçük bir çocuk ile karşılaştım benim gençliğimi gördüm okuyormusun diyince internetten para kazanıyorum abi dedi ve oturduk sohbetler ettik inanın benim yıllardır kazandığım parayı 2 yılda kazanmış ve bu çocuk daha 16 yaşında.
Uzunca bi yazı yazdım cümle düşüklükleri olabilir gerçekten adam gibi sorduğum soruya gelip hayvan gibi bir cevap alınca elim ayağım titredi içimi boşaltmak istedim.
Bunu webmaster sorunlarına yazdım çünkü gerçekten son zamanlarda paylaşımcı olmamak WEB MASTERLARIN büyük sorunu haline geldi. Ondan bu kategoriye yazdım.