Merhaba arkadaşlar,
Ben ubuntu 15.04 ve windows 10' dual boot olarak kullanıyorum. Bu akşam windows aşırı yavaşlayınca sıfırdan kurulum yapayım dedim ve windows10 kurulum kalıbını usb diskime yazdırdım. Biçimlendirme ekranında windows'un olduğu bölümü bir türlü biçimlendiremedim, hata veriyordu. Ben de üstün zekamla bölümü sileyim bari dedim. Zaten c'deki önemli belgeleri d'ye taşımıştım. Neyse bölüm silindi, o alana yeni bölüm oluşturmak istedim ama olmadı. Diğer alanlara yükleyeyim dedim bu sefer de mrb4 dosya sistemi olduğundan windows buraya kurulamıyor demeye başladı. İptal edim reset attım, grub rescue ekranı çıktı. Nette biraz araştırdım denilenleri uyguladım ama bir türlü ubuntuya giremedim.
Sonra tekrar win10 format ekranına girip diskpart üzerinden aklıma ne geldiyse denedim ve basic diski dinamiğe çevirdim, saçmaladıkça saçmaladım.
Sonuç olarak şu an hiçbir şekilde windows yükleyemiyorum. bilgisayarı açtığımda grub rescue ekranı geliyor.
Araştırdığım kadarıyla diski, diskpart ile biçimlendirip tipi gpt'ye çevirirsem sorun kalmıyormuş ama diskte çok önemli verilerim var ve ne yazık ki elimde hiç yedek yok.
Sormak istediğim şu:
a) Eğer diski temizleyip sıfırdan windows kurarsam önceki verilerimi geri getirebilir miyim ?
b) Şu anki haliyle bilgisayara ubuntu kurabilir miyim ?
Diskim 2tb.
c'nin olduğu 870gb'lık alan şu an boşta.
d'nin olduğu 700gb duruyor. Buranın 300gb'ı dolu.
ve ubuntu'nun olduğu 130gb'lık bir bölüm var .
ubuntu ve d'deki veriler benim için çok önemli. d'yi kaybetsem yine çok şey değil de ubuntudaki yaklaşık 30gb'lık verinin hayati önemi var. riske edemem.
Nasıl bir çözüm önerirsiniz?
mobilden yazdım. hatam varsa affola.