Benim bir sorum olacaktı.
Openvpn ile bir vpn hizmeti kurdum. Bir videoda ping ve bant ölçümü sırasında aynı şekilde dediğiniz gibi işte sunucumun ping değerleri gibi bir cümle kullanıldı. Yani vpn ile bağlandığımızda o sunucunun değerlerini görüyoruz.
Peki ben aynı hizmeti kurdum hollanda merkezli bir vps ile speedtestte test yaptığımda 80 ping 8 mbit hat hızı görmemin sebebi nedir? Neden sunucumun hızını görememiş olabilirim? Teşekkürler
Ping için bakarken, VPN sunucusunun IP'sini baz alır. Fakat internet hızınız daima aynıdır. 8Mbit hatta sahipseniz, 8Mbit görürsünüz.
Ping'i ip to ip ölçer. VPN kullandığınız için IP'niz VPN sunucusu ipsidir. Ama internete çıkış hızınızda VPN'in bir etkisi olmaz.
Onu da şöyle düşünebilirsiniz, X = VPN sunucusu Y = sizin bilgisayarınız.
VPN aktif edildiğinde, Y'nin IP'si X'in ipsini alır. Dolayısıyla X'in ping değerini verir. Yani Y bilgisayarında, X ipsi olur. Dolayısıyla X'in bulunduğu lokasyonun ping değerini belirtir.
Ama speedtest sizin fiziksel internet hattınızı baz alır çünkü internete çıkış hattınız bellidir.
Dolayısıyla direkt olarak sizin internet hızınızı belirtir.
Hocam sanırsam ping değeri ile hız değerini karıştırdınız. Benim kastım download hızı değil de yapılan iletişimin yanıt süresidir ve bu hız düşük olsa bile ping değerleri kolay kolay değişmiyor.
Örneğin aynı altyapıda 15 mbps hızlı birisi ile 40 mbps olan kişiler aynı 1 ms ile bağlantı kurarlar sadece dosyayı indirme süreleri farklıdır.
Durumu şöyle anlatmak istiyorum;
İstanbul host edilen vpn bir makineye bağlanıyorum ping değeri 1 ms civarı,
Istanbul host edilen bu vpn de Almanya'ya bağlanıyor ve Istanbul Almanya sunucular arası ping değeri 40 civarı.
Buna göre eğer aktarmalı bağlanırsam benim pingim yaklaşık 42-43 gibi bir değer alıyor.
Eğer yaşadığım şehir Izmir'den Almanya'ya direkt bağlantı kurar isem pingim 60-65 arası oluyor.
Bunu internette uzunca bir süre araştırdım ve çalışan bir sistemdir. Hatta şuanda bu sistemi oyun için kurmuş ve işleten şirketler bulunuyor.
Belirttiğiniz şey biraz da hoplar ile alakalı ama sadece VPN ile çözülmüyor. VPN kullansanız dahi, paylaşımlı olduğu sürece dalgalı performans alırsınız.