Son zamanda bu tarz çok konu açılmaya başlandı keşke tek bir konuda toplayabilsek çok dağılmasak. Bazı arkadaşlar gereken tüm cevapları vermiş ben ise konuyu yeni görüp gelenler için uyarı niteliğinde bir mesaj yazmak istiyorum.
- Kilo almak ve vermek için spor yapmak gerekiyor. Belli bir program olmadan ne istediğiniz kiloyu alabilirsiniz ne de istediğiniz gibi zayıflayabilirsiniz.
- Spora yeni başlıyorsanız besin değeri yüksek ürünleri tüketerek kilo alabilir, şekerden/tatlılardan vs. uzak durursanız da kilo verebilirsiniz. Bunları yapmazsanız yaptığınız spor bir işe yaramayacaktır ya da etkisi az olacaktır.
- Yeni başlayan arkadaşlar lütfen protein, bcaa, glutemine vs. kullanmayın. Vucüt belli bir süre alışsın sonra eğer düzgün beslenmiyorsanız whey protein ile başlayabilirsiniz. Piyasada ayrıca biraz fiyat farkıyla "Whey Isolate Protein" ürünleri var. Normal protein tozları %60-70, Isolate olanlar %80-90 arası saf protein içerir. Ayrıca profesyonel sporcu değilseniz sadece spor yaptığınız gün kullanın. En önemlisi eğer düzgün yemek yiyebiliyor ve öğünleri alabiliyorsanız kullanmanıza gerek yok.
- Protein tozu dahil tüm besin takviye ürünleri eğer metobolizmanız sağlam değilse sorun yaratabilir. Bazılarının karaciğerde yağlanma sorunu yaşaması ürünü sporsuz, dikkatsiz kullanması veya vucüdunun sandığı kadar dayanıklı olmadığını gösterir. Ayrıca creatin vs. tarzı ürünleri zaten sporcular bile bir kutu kullandıktan sonra birkaç ay ara vermektedirler. Vucüda dışarıdan alınan ürünler olduğundan mucizevi bir ürün gibi bakmamak lazım ve abartmamak lazım. Normal gıdalarla iyi besleniyorsanız kullanmanıza gerek yok.
- Son olarak konu sahibi için yazıyorum: Eğer sağlıklı şekilde kilo almalıyım diyorsan yukarıda arkadaşların bahsettiği şekilde yulaf, yumurta, kırmızı ve beyaz et yoğun tüketerek alabilirsin. Ama en önemlisi alışık olmadığın için ilk başta iştahını açman da gerekiyor. Hergün biraz arttırarak özellikle et tüketimini arttır ve öğün atlama. Biraz sabırlı olursan düzgün kilo alırsın. Fakat spor yapmazsan ve yediklerine dikkat etmezsen o aldığın kiloya da pişman olabilirsin bilgin olsun.