Merhabalar,
Aklımda güzel bir konu üzerine blog/portal projesi var.
Ve aldığım alan adı bir çok kişi tarafından çok beğenildi. Bu yüzden ben yaptığım işten çok , alan adımın başkaları tarafından tescil edilip elimden alınmasından korkuyorum.

Bu yüzden bu işi 19 yıldır yapan bir reklamcı ile görüştüm. Kendisi daha önce bir çok marka tescili yapmış biri. Ona Durumu izah ettiğimde bana verdiği cevap şu oldu;

Alıntı
Bu bir sorun değil, çünkü var olan bir internet sitesini marka olarak bir başkası tescil ederse, sonrasında geri almak istediğinizde mahkeme yoluyla kolayca geri alabiliyorsunuz. Hatta çoğu durumda tazminat dahi alma durumu var.

Bu genel bir kuraldır. Marka tescili, "olmayan" bir ürün/kurum için yapılabilir. Daha önce var olan bir ismi "ilk ben tescil ettim" diye alamazsınız. Marka tescili, sizi sahte marka üretip aynı işi yapanlardan korur, başkasının markasını sahiplenme amaçlı değildir.

Hele ki, başkası tescillememiş diye bir markayı alıp kendiniz kullanmaya başlarsanız, ciddi tazminatlar ödersiniz. Marka tescili bir zorunluluk değil, sizden sonra aynı işi yapmaya kalkacaklar için hukuki bir kalkandır. Bağlayıcılığı yoktur, çünkü olası bir hukuki durumda "biz daha önce bu işi yapıyorduk" diyen ve ispatlayan makam mağdur olarak görülür. Özetle, marka tescili fırsatçılık amacıyla kullanılamaz. Kaynak değil ama, bir avukata sorabilirsiniz.
Aranızda varsa bilişim avukatı bu konuyu esgeçmez ise sevinirim.