Merhaba arkadaşlar
Bildiğiniz üzere internet camiasında para kazanmak isteyen insanların iyi niyetini suistimal eden çakallar cirit atmakta. Aramızda profesyonellerden daha fazla yeni başlayan programcılar mevcut. Bu çakallar özellikle amatör geliştiricileri hedef alarak, yanıltıcı hizmet vaadleriyle dolandırmaktadırlar. Ben de sorumluluk bilinciyle bu yanıltıcı hizmetler hakkında sizlere bilgi vermeye çalışacağım.
Yorum, İndirme, 5 yıldız verme hizmeti:
Öncelikle bu hizmeti sağlayan kişilere nasıl indirme, yorum ve yıldız kazandıracaklarını sorun. Size yanıt vermekten kaçındıklarını göreceksiniz.
'Bu benim meslek sırrım, söylersem herkes yapar' diyecekler. Israr ederseniz de size
'Elimde şu kadar hesap var. Onlardan yüklüyorum, yorum yazıyorum, yıldız veriyorum' diyeceklerdir. Elbette 200 farklı cihaz olamayacağı için bunu emulatörden veya botlar aracılığı ile yaptıklarını iddia edeceklerdir.
Android ortamında bir uygulamaya otomatik yazılımlar veya botlar aracılığı ile indirme yapmak, yorum yazdırmak veya 5 yıldız verdirmek
mümkün değildir.
Bunu yaptığını iddia eden kişilere inanmayın.
Google, bir uygulamaya yorum veren hesapların emulatör mü yoksa gerçek cihaz mı olduğuna bakmaktadır. Emulatörlerde açılmış hesaplardan yapılan yorumlar da yine değerlendirmeye girmemektedir. Dolayısıyla bu hizmeti sağlayan kişiler eğer yorum ve yüklemeleri emulatörden yapıyorlarsa o hizmeti satın almanın da faydası yoktur. Aksine
uygulamanız Google tarafından yayından kaldırılabilir hatta hesabınızı tamamen kaybedebilirsiniz.
Bu hizmeti veren bazı kişilerin ise şöyle bir yöntemi vardır. Sizden 200

alırlar. Bu 200

'nin yarısını mobil reklam şirketlerine verirler ve sizin uygulamanızın reklamını yaparlar. Bu tip reklamlar genelde oyun içerisinde ücretsiz altın vermek için kullanıcıyı sizin programınızı yüklemeye, yorum yazmaya, yıldız vermeye zorlayan reklamlardır. Yani gerçekten de birileri uygulamalarınızı yükler, yorum yazar ve yıldız verir. Bu durumu bazı yorumlarda
'altın için yükledim' tarzı yorumlardan yakalayabilirsiniz. Hizmet sağlayıcı gerçekten size vaadettiği sayıda indirme, yorum, yıldız verir ya da vermez ayrı bir tartışma konusu. Ancak siz gerçekten de organik indirme aldığınızı zannederken;
1. Zaten kendiniz de reklam vererek 200

'ye daha fazla indirme alabilecekken çok daha pahalıya hizmet satın almış olursunuz.
2. Bu şekilde gelen kullanıcılar zorla yükletilen uygulamaları anında kaldırırlar ve Google'da bunun istatistiğini tutar. 'Demekki bu uygulama beğenilmiyor ve hemen kaldırılıyor' diye sizin notunuzu kırar. Bu da istediğinizin tam tersi; uygulamanızın aleyhine bir durum oluşturur.
ASO (App Store Optimization): Markette üst sıralara taşıma
Web siteleri için SEO karşılığı olan ASO; bazı hizmet sağlayıcıların yaptıklarını iddia ettikleri, ama nasıl yaptıklarını sizinle asla paylaşmadıkları bir yöntemdir. Şunu belirtmek isterim ki; iOS için bu işlemin nasıl yapılacağı tam bir sırdır. Şahsen iOS ASO konusunda hiç bir bilgim bulunmuyor. O nedenle iOS yerine Android'ten bahsetmem daha doğru olur.
Android'te bir uygulamanın sırasını belirleyen faktörlerin en basiti anahtar kelime (keyword) ile oynamaktır. Google ise bu konuda çeşitli önlemler almıştır. Eğer uygulamanızın anahtar kelimeleri ile çok oynarsanız uygulamanız anında 'anahtar kelime manipülasyonu' sebebiyle askıya alınır. O yüzden anahtar kelime çalışmasını sadece bir kez uygulamayı yayınlamadan önce yapmak en doğrusudur. Hatta bu çalışmayı yapmak yerine uygulamanızın neler yaptığını açıklayan uzun cümleler kurmak olmalıdır.
Anahtar kelimeden başka yayıncı olarak sizlerin yapabileceği çok şey bulunmasına rağmen, bu hizmeti parayla size sağlayacağını iddia edenlerin yapabileceği hiçbir şey bulunmamaktadır. En basit mantıkla, eğer bu konuda birisi bir yöntem keşfetmiş olsa 400-500

gibi cüzzi miktarlara bu hizmeti satmak yerine, kendisine uygulama satın alır/geliştirir ve o uygulamayı üst sıralara çıkartarak 50bin-100bin

kazanırdı. Bu çakalların uyguladıkları bir yöntem de sizden aldıkları paranın bir kısmı ile çeşitli mecralarda reklam vererek, listede 2-3 tık yukarı çıkmanızı sağlamaktır. Böylece ağzınıza bir parmak bal çalarlar ve
'Ne kadar ekmek, o kadar köfte. Daha yukarılara çıkmak için daha çok para ödemen lazım' diyerek sizi yemlerler. Hatta bazı pro çakalların sizden aldıkları paranın tamamı ile reklam yaparak, ayağınızı alıştırmaya çalışmaları da bir yöntemdir.
İnanın sizin bilmediğiniz bir yöntemleri yok. O yüzden ASO yöntemi ile uygulamanızı üst sıralara taşıyacağını iddia eden kişilere kesinlikle inanmayın. Bu kişilerin en büyük dayanağı gerçekte verdikleri hizmetin kalitesini ölçebileceğiniz hiç bir yöntem olmamasıdır. Yani uygulamanızın sıralaması değişirse
ben yaptım derler, değişmezse
para yetmedi, rekabet çok, daha fazla çalışmak lazım derler.
ASO çalışmasını kendi başınıza nasıl yapabileceğinizi başka bir yazıda açıklamaya çalışacağım. Ancak bu yazımın göreceği ilgiye bakarak yapacağım. O nedenle beğendiyseniz yorum yazın.
SONUÇ
Yukarıdaki düşünceler yıllardır mobil uygulama & oyun geliştiren, bu uygulamaları pazarda iyi konumlara getirmek için her türlü yöntemi (çakallardan test satın almaları dahil) araştıran, uygulayan bir geliştiricinin tecrübeleridir. Bizler varoldukça, bizlerin sırtından para kazanmaya çalışan çakal ve sırtlanlar da var olacaktır. Paranızın her kuruşunu iyi değerlendirin. Hizmet satın almadan önce o hizmete dair araştırmanızı kendiniz yapın. Çakalların arkadaşları veya bu tuzağa düşmüş diğer programcılar tarafından yazılmış olan
'oo süper hizmet. aldım bir daha alacağım' tarzındaki yorumlara aldanmayın.
Bol kazançlı uygulamalar.