Merhaba arkadaşlar çok basit bir hesap yapıyoruz.
Medya, ülkemizin kişi başı ortalama gelirinin yıllık 10 Bin Dolar'ın üzerinde olduğunu yazıyor, değil mi.
Fazlası onların olsun biz 10 Bin Dolar üzerinden konuşalım.
Ortalama 3 çocuklu bir aileden bahsedelim. 2 de anne - baba. Etti 5.
Her birinin yıllık ortalama geliri 10 Bin Dolar ise, toplamda ne kadar yapıyor?
50 Bin Dolar.
Türk Lirası'na çevirelim: Yaklaşık 144 Bin Tl ediyor.
Yani ortalama bir ailenin ülkemizde yıllık 144 Bin TL kazandığını iddia ediyor bu google news kayıtlı haber siteleri.
Yılda 144 bin TL demek, ayda 12 Bin TL demektir.
Hiç laga lugaya girmeden soruyorum...
Bu ülkede kaç ailenin aylık geliri 12 Bin TL'dir?
* * *
Birileri bizi fena halde kandırmaya çalışıyor...
Kimsenin kandırmaya çalıştığını sanmıyorum hocam.Hatalı teşhis ile yine bir tartışma başlayacak.
Wiki amcamız nediyor:
"Bir ülkenin gayri safi millî hasılası (GSMH), o ülkenin nüfusuna bölündüğü zaman, kişi başına düşen GSMH bulunur. Aynı şekilde, bir ülkenin gayri safi yurtiçi hasılası (GSYİH) o ülkenin nüfusuna bölündüğü zaman ise, kişi başına düşen GSYİH elde edilir."
Yani buradan herkese 12 bin tl düşecek diye bir anlam çıkarılmaması lazım.Bu "GSMH kişi başına bölünseydi bu kadar düşerdi" demek için kullanılan bir yöntem.Çünkü dünyanın hiç bir yerinde öyle bir sistem yok refahın yüksek olduğu ABD`de bile.
Birileri pastadan büyük dilimi/dilimleri alıyor.Kalanındada biz debeleniyoruz. Bütün dünyada sistem böyle, holding sahipleri ile kendine aynı miktarın düşmesi gerektini mi düşünüyorsunuz ? Öyle bir dünya yok.Sistemin değişmesi için bütün dünyanın ateşe verilmesi gerekli.
Bu konular üzerinde kafa patlatılana kadar herkes işine tam odaklansa zaten kimse açta açıkta kalmayacak.
Sahi geçende bir kilo etin fiyatı hakkında bir tartışma konusu alevlenmişti onuda siz açmıştınız yanılmıyorsam ?
Ha birde Asgari ücret ile ilgili bir tartışma konusu daha açılmıştı onuda siz açmıştınız ?
Hocam nasıl gidiyor fakir edebiyatı ? Karın doyuruyor mu ?
Yahu şunu sormadan geçemeyeceğim bu tür konularda birbirimize köpekler gibi sarıyoruz laf sokmalar falan tavan yapıyor. Kısacası laflar ile birbirimizi beceriyoruz peki günün sonunda tartışmayı moderatörler sonlandırıp banları attığında eti evine kim götüyor ? Kişi başı gelirini kim arttırmış oluyor ? Biz mi ? yooo. Biz burada laflarla birbirimizi becerirken o adamlar işlerinin başında çalışıyor,parasını cebine koyuyor.
Biz sadece banımızı alıyoruz,elimizi yoruyoruz,birbirimizi kırıyoruz.
Günün sonunda:
İş Yapan: 1 Laf yapan: 0
Sizce bu durumda bizim düzlüğe çıkmamız mümkün mü ? Sonra insanlara bakıp diyoruz ki "Vay be ne şanslılar, adamın cebi dolu keyfine bakıyor. Dünya adaletine ben senin!" şu noktaya hiç bir zaman odaklanmadık. Biz laf yaparken adamlar çalışıyor.Sonra bizde arkalarından baka kalıyoruz.
Ben artık fakir edebiyatı/isyan modu/dünyayı sorgulayan aydınlanmış kişi moduna değilde sadece işine bakıp parasını cebine koyduna bakanların tarafına geçeceğim. Laf karın doyurmuyor.
Hadi Selametle.