Merhabalar,
Bu konuyu açarken yeri doğru olduğunu düşünüyorum çünkü Datacenter / Veri Merkezi ile ilgili bir konu. Bu kısımda tek satış olmadığı gibi soru ve sorunlarda oluyor diye biliyorum, bundan dolayıda buraya bu konuyu açmak istedim.
Bilindik de bir söz vardır kimi arkadaşlar ellerinde candy crush joleleri ile atlayacaklar şimdiden belirteyim " la harbi merak ettim "
Sorum ise şudur ;
Bir Datacenter / Veri Merkezi ne amaçlı vardır..? Erişim sağlayıcıdır , barındırma seçenekleri oluşturur vb. cevaplar geliyor aklıma bildiğim kadarı ile. Hatam varsa affola...
Peki bu konuda asıl önemli olan husus nedir..? Uptime ? Trafik ? Hat limitleri ? Enerji ? Stabilite ? Güvenlik ? Soğutma ? vs. bunun cevabını tam doğru olarak verebilecek seviyede değilim işte bu yüzden bu kısımda sorun çıkıyor!
Merhabalar Datacenter hakkında kısaca yazdıklarınız doğru tabiki ama ana başlıklarını yazdığınızı düşünüyorum alt başlıkları çeşitlidir.
Datacenter tarafında her nokta önemlidir biri olmadan bir diğeri eksik yaratır ve sorun çıkarabilir ama illa bir sıralama yapmak gerekirse önem sırasına göre şu şekilde olabilir.
1-) Elektirik alt yapısı
2-) Soğutma Sistemi
3-) Network Ekipmanları
4-) Personel
5-) Bina Datacenter güvenliği
6-) Yüksek kapasiteli yedekli internet hattı.
Alıntı
Site uptime oranı düşükse ? Saldırı geldiğinde kovulacaksa, saldırı geldiğinde network ü kapatılacaksa o adrese sahip olan ip nin sormak istiyorum ne diye vardır hizmet? ne diye vardır datacenter... yani ben şimdi bir vds alırsam tüm r10 daki satış yapanlara yoklarsam kimisi güvenlik hizmeti veriyor kimisi vermiyor kovalayanların tüm müşterileri gidecek mi?
Bu sorunuzun cevabı aslında birazda sizinle ilgilidir. Projenize uygun alınması gereken hizmet olmalıdır.
Şöyle özetlersek normal hosting hizmetleri standart hizmetler için ortalama ziyaretciler çeken blog,tanıtım,ajans,hobi,ufak şirket web siteleri vs..
Siz kaynak tüketen veya yükselme gösteren bir projeniz için bu hosting paketlerinden alırsanız sıkıntı yaşama ihtimaliniz yüksektir. Burada paket özelliği önemli değildir çünkü disk alanı ve trafik gibi özellikler yükselir verilen işlemci yada ram kaynağı aynıdır nihayetinde.
Veri merkezleri yada işleticileri ufak saldırıları genelde sorun etmezler kullandıkları firewall yada yazılımlarla karşılayabilirler. Fakat sizin sitenize erişimi kesen yada yavaşlatan engelleyen veri merkezi değil saldırgandır. Diğer müşterilerinin servislerini korumak adına aldığınız hizmeti durdurabilir yada tamamen kapatabilirler.
Bu gibi durumlarda ddos saldırısı,get saldırısı,aşırı işlemci kullanımı yüksek trafik gibi bunlardan her hangi biri ile ilgili sıkıntı yaşayacağınızı düşünüyorsanız alacağını hizmeti ona göre almalı ve çeşitlendirebilirsiniz. Çözümsüz hiç bir şey yoktur mutlaka çözülür fakat maliyetleri vardır hiç bir firma bunları ücretsiz sağlamaz çünkü ticaret yapıyor yatırım yapıyor gelir elde etmek durumundadır.
Alıntı
Gerçekten şaşırdığım için maksadım kötülemek değil kimseyede yüklenmiyorum genel anlamda konuşuyorum. Sorundan bahsetmiyorum ben, sorun teşkil edebilecek müşteriden bahsediyorum elinde olmadan hemde. O zaman bu müşteri hizmeti verene gidecek diyorum kendi kendime çok mantıklı o zaman diğerinin amacı ne ? goy goy ? kovalaklık ?
Bu sorunuzun cevabıda açık aslında her veri merkezinin yada veri merkezi işletmeciliği yapan firmaların yada diğer hosting firmaların yatırımları kapasiteleri büyüklüleri farklıdır. Bunun yanında bilgi kapasiteleri ve ürettikleri hizmetler farklılık gösterir.
Evet bu firmaların çoğu aynı hizmeti verir sunucu,vds,hosting vs.. fakat bunları yönetim kabiliyetleri donanım kaliteleri, bilgili personeli,güvenlik (firewall) yatırımı değişkendir. Bu yüzden bir çok müşteri hizmeti en iyi sağlayan firmayı buluncaya kadar değişim yapıyor. Bu iyi bir deneyimle olabiliyor yada kötü deneyimlerde yaşanabiliyor.
Veri merkezi : Tüm alt yapısını kendi sağlamış (internet, bina ,elektrik kabin) sağlatan şirketler veri merkezidir.
Veri merkezi işletmecileri: Daha çok bizim gibi firmalardır verimerkezlerinden fiziksel alan soğutma elektirik ve internet hizmetini alarak yatırım maliyetini düşürüp kendi donanımlarıyla hizmet sağlayan firmalardır.
Birde bunun altında Veri merkezi işletmecilerinden hizmet alan sunucu kiralama,vds , gibi hizmetler alarak sektörde hizmet sağlayan firmalar vardır.
Hangisinden hizmet alacağınıza karar vermek önemlidir bunun araştırmasınıda düzgün bir şekilde yapmalısınız.
Alıntı
Su geçirmeyen saat varken, dalış yapan birisi su geçiren saat mi almalı bile bile yoksa almamalı mı .. fiyatları eş değer olduğu halde. Yoksa kimsede ortak özellik yokmu hepsinin azıcık ucundan mı almalı hizmetleri?
Cevap: Saati örnek alacak olursanız 5M suya dayanan var 10MT var 100MT var dersek. Siz 5MT dayanabilecek olanla 6-yada 10MT zorlarsanız su alacak ve saat bozulacaktır.
Asıl almanız gereken nedir 10MT dalacaksanız 100MT dayanabilen almaktır. Sonçta oraya kadar dalacaksınız. Çünkü dalış yapıyorsunuz