Senin şu anda sorduğun soruları, üç sene önce ben de soruyordum. Yazılım mühendisliği öğrencisiyim.

Her zaman bilgisayara ilgim vardı. Donanım ve yazılım konusunda kendimi geliştirmiştim. Bu yüzden "Bilgisayar mühendisliği mi yazılım mühendisliği mi?" sorusunu sordum bu alanda çalışan arkadaşlara, abilere. Verilen cevapların buluştuğu noktalar şunlardı; sadece üniversitenin sana verdiği bilgilerle yetinmeyeceksen, mezun olduktan sonra ben bu işi yapmam demeyeceksen ve en önemlisi ilgini kaybetmeyeceksen bu iki bölümü de seçebilirsin.

Yazılım mühendisliği sürekli kod yazmaktan ibaret olan bir meslek değil. Sürekli kod yazmak istiyorum diyorsan programcılık bölümlerini tercih etmelisin. Bölümün içinde; mimari, tasarım, analiz, geliştirme vb alanlar da var. Mezun olduktan birkaç yıl (bu süre tamamen senin yeteneğine kalmış) sonra kod yazmak zorunda kalmayabilirsin. Az önce belirttiğim alanlara yönelebilirsin.

Yazılım mühendisliğini seçersen iki sene içinde C, C#, Java, PHP vb kullanım alanı yüksek dilleri öğrenirsin. Kendini bu dillerden en az birinde uzmanlaştırmalısın. Çoğu dilin çalışma mantığı birbiriyle benzer olacağı için bir dilde kazandığın uzmanlık, senin diğer dilleri öğrenmende oldukça yararlı oluyor. Çeşitli projelere dahil olarak daha fazla dil öğrenebilirsin. Proje geliştirme aşamalarına dahil olarak mühendislik bilgilerini geliştirebilirsin. Bu sayede belirli bir süre sonra proje yöneticisi, analiz uzmanı, geliştirme uzmanı, test uzmanı, web geliştirici, veri tabanı uzmanı vb gibi alanlardan hangisine yönelebileceğini kendin belirleyebilirsin.

"Ne kadar kazanırım?" diye düşünüyorsundur bu meslekte. Yukarıda birkaç kez saydığım alanlardan herhangi biri seni kolayca zengin edebilir. Okurken bile para kazanabilirsin. Para kazandıkça bu alana daha fazla ilgin artacak buna emin olabilirsin. Kendini bu işe adarsan (ciddi anlamda sabahı-gecesi olmayan bir meslek) en az beş sene sonra güzel paralar kazanırsın. Hocalarımızın bir kaç ayda kazandıkları miktarları duyunca "ulan ne paralar var beee" dedim.

Aklına yazılım mühendisliği hakkında takılan bir şey olursa mesaj gönderebilirsin. Uzun bir yazı oldu, umarım aklındaki bazı soruları cevaplamışımdır. Geleceğin parlak olur inşallah.