Merhaba arkadaşlar,

Birçoğunuzun bildiği üzere, Facebook'da kısaca "virüs" diye adlandırdığımız ve tarayıcımızı ele geçiren dosyalar yayılıyor. Kısaca detay vermek gerekirse bazı veletler yaptıkları Chrome uzantılarıyla (extension) tarayıcınıza kurmanız halinde, Facebook'a login olduğunuzda arka plandan duvarınıza, özel mesaj ile arkadaşlarınıza ve bağlı bulunduğunuz gruplara bu virüsün bağlantısını atarak yayılmasını sağlıyor. Aynı mantık ile sizin facebook hesabınızdan haberiniz olmayan 18+ dahil birçok fan sayfasını yada post'u beğendiriyor.

Bu teknikleri sanırım Forumda bilmeyen yoktur, bu işlerin içinde olanlar için konuşuyorum. O nedenle daha fazla irdelemeye gerek yok

Bizler webmaster veya yazılımcı kimliğimiz ile bu tuzaklara büyük oranda düşmüyoruz, düşsek de başımızın çaresine bakabiliyoruz. Fakat eşimiz dostumuz, kız arkadaşımız, kardeşimiz, annemiz babamız gibi amatör kullanıcıların başına dert oluyor ve yarın birgün sizin bile canınızı sıkacak olaylar yaşanıyor. Örneğin kız arkadaşınızın facebook profilinde 18+ koca dalgalı bir adam fotoğrafı paylaşılsın ister misiniz?

30 saniyenizi alacak ve duyarlı bir internet kullanıcısı olacaksınız. Hepimizin tüketici olduğu şu internet aleminde ben insanlık adına iyi birşey yapıyorum, ya siz?

Bize düşen nedir?

İlgili Chrome uzantılarını şikayet ederek işe başlayabiliriz. Yayılmayı engelleyecek yegane çözüm budur. Nekadar hızlı şikayet alırsa, uzantı okadar hızlı şekilde store'dan kaldırılıyor. Uzantının kaldırıldığını gören virüs yayıcı şahsiyetler farklı bir isimle yeniden uzantı ekliyorlar. Bu linkleride görür görmez bu konu içerisinden güncelleyerek size şikayet etmeniz için ulaştıracağım.

Şuanki virüslü Uygulama Linki:

https://chrome.google.com/webstore/d...ibpjajdipojcci

Nasıl şikayet ederim?

1- https://chrome.google.com/webstore/r...ci?hl=tr&gl=TR adresine girin
2- Seçeneklerde en baştaki "Kötü amaçlı yazılım / Yüklemesi kaldırılamıyor" yazana tıklayın.
3- Formun sonundaki "Yorum" kutusuna "tarayıcımı ele geçiriyor" tarzı kendinizce birşeyler yazın.
4- "Ben Robot Değilim" cümlesinin solundaki checkbox'u işaretleyin.
5- Formu gönderin.