khA adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Merhabalar hocam,

Öncelikle yanlış bir algıyı düzeltmek isterim. Umarım beni yanlış anlamazsınız. Niyetim tamamen doğruluktan yanadır.

Uzun yıllar boyu icra işlerinde çalışan memur bir arkadaşla sıkça başka bir iş gereği görüştüm. Onun yanında bulunarak bu işlerin erbabı oldum diyebilirim.

İlk olarak, ahlı mal hayır getirmez olayı çok yanlış bir tutumdur. Bunun sebebi icraya düşüp açık artırmaya çıkan her malın %99 ihtimalle satılıyor olması. Türk insanımız ahlı mal diye açık artırmalardan uzak durduğu için icraaya düşen insanlar yok fiyata eşyalarını satmak zorunda kalıyor.

Eskiden açık artırmalar derme çatma salonlarda düzenlenirdi. Kapıda resmen mafyanın adamı olurdu. Göz dağı verirlerdi. Teklif verenleri köşede sıkıştırırlardı. Bir dahaki açık artırmada sıkıştırdıkları adam olmazdı. Talep olmadığı için 10 kuruşluk mal 2 kuruşa anca giderdi. Oda mafyanın canı isterse. 2 Trilyonluk arazinin 250bine gittiğini gördüm o yıllarda. Neredeyse 10/1 fiyatına.. Tabi bunlar çok öncesi.

Şuan açık artırmalar internet üzerinden ve teklif verenlerin bilgileri gözükmeden yapılıyor bildiğim kadarıyla. Teklif vermek içinde teklifinize göre belli bir tutarı teminat adı altında devletin kasasına yatırmak zorundasınız. Bence gayet mantıklı, böylelikle asılsız teklif verenlerin önüne büyük ölçüde geçiliyor.

Son yapılan düzenlemeler alınan güvenlik önlemleri, Diyanet'in helaldir açıklaması üzerine açık artırmalara ilgi arttı. Artan ilgi ile beraber fiyatlar eder fiyatına yaklaştı. (Arz-talep meselesi) İcraaya düşen insanların bir beklentisi oluştu en azından.

Daha önceleri bir mal icraaya düştüğü zaman ölü olarak bakılırdı. Bu yüzden lütfen çevrenizdeki insanları açık artırmalara yönlendirin. Emin olun mal sahibi için daha yararlı olacaktır.

Saygılarımla
Hocam siz tamamen yanlış anlamışsınız olayı.Ayrıca burda kişinin rızası alınmasından bahsediyorum.Bana göre ticaretin 1.kuralı rızadır.Rıza olmadan bir şey yaptıramazsınız.Benim inancıma ve vicdanıma göre ben o malı alamam.Mafya demişsiniz merak etmeyin o düzen hala devam ediyor.Diyanet demişsiniz de ona bakacak olursanız faiz haram diyenler faizle para veriyor.Hocam ben almayayım ama tercih sebebi ise saygı duyarım.

Teşekkürler