Sırf bu işi yapan prodüksiyon diye bir iş var.
Yani bir çekimle ilgili işi bütçelendirme ve kar ettirme işi.
Bu iş profesyonel bir iş olsa bir de prodüksiyon amirine ihtiyacınız olurdu.
Prodüksiyon amiri fotoğrafçı ve sanat yönetmeninin isteklerine göre bütçe çıkarırdı.
Ama ben sana nasıl bütçe çıkarayım.
Bilmediğin bir işin altına giriyorsun.
Yüksek tavanlı bir depo lazım dedim, beşiktaşta tutarsan başka fiyata tutarsın, bağcılarda tutarsan başka fiyata tutarsın.

Bu işin karlı yolu şudur. Prodüksiyonda satın alma ile kiralama aynı fiyata gelmiyorsa hep kiralayacaksın.
1) Bir depo kiralarsın.
2) Bir ustan olur, bu ustanın alet edavatı olur ve sana dekor hazırlar. Yere laminant parke döşer, suntadan duvarlar pencereler yapar bunları boyar, eşyaların kurulumunu sökümünü yapar yani sana çekim yapacağın sahte oda ambiyansının altyapısını kurar.
3) Sanat yönetmeni ya da sanat yönetimini yapacak fotoğrafçı kafasında odalar tasarlar, adamlar sana nevresim gönderecekler. Senin bu nevresimlere göre uyduracağın halı, lamba, abajur vs gibi bir sürü aksesuarı kiralaman lazım. Ya da uyanıklık edeceksin. Bu işin alıp iade etmek gibi çakallıları da var ama anlatmıyorum.
4) İş sürekli olsa da makine ekipman çabuk değer kaybeden ve eskiyen malzemelerdir. İşin kesinliğine emin olana kadar buna para bağlamayacaksın. Fullframe bir makine günlük kirasi 200-300 liraya kadar düşebiliyor. Sen 10 gün her gün çekim yapmayacaksan 2-3 güne sıkıştırıp makine ve bütün ışığı kiralayacaksın.

Prodüksiyonda en iyi çalışma şekli şudur.
İşi aldığında minimum bir %30 avans verilir. %20-30 çekim günü verirler. Kalanı iş tesliminden sonra alırsın Eğer sen çok iyi çalışan iş bitirici bir adamsan ve işi bu avansla ile bitirirsen kar edersin iyi iş yaparsın.
Yok alacakla borç ödemeye kalkarsan batarsın o paralar sık sık gecikebilir.

Ayrıca neden kiralıyoruz? Sen 15 bin liralık bir iş için 5000 lira avans aldın diyelim.
2 gün ekipman kirası, suntası parkesi set işçisi vs yemesi içmesi 2 günlük çekimi çıkarırsın.
Sonra her aldığın para kar olur, kar gecikse de ölmezsin.
Ve tüm kiralama bedellerini faturalandırıp gider gösterirsin.
Ama sen 15 bin bütçeli çekim için 20 binlik kamera teçhizat almaya kalkarsan çuvallayabilirsin.