akaracay adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Yorumum silinmiş, açıklama ihtiyacı duyuyorum..

Aldığınız bir temanın içinden çıkan README_Licence.txt dosyasına ve de themeforest.net/licenses sayfasına baktınız mı acaba detaylıca?

Buyrun README_Licence.txt dosyasının içeriği:

Burada diyor ki Php ve HTML kodları GPL Lisanslıdır.
Themeforest Lisanslar kısmında Extendedi de geçtim, Standart Lisans şartlarında dahi açıkça belirtildiği üzere

Yapılamayacaklar:
* Script (item) yeniden derlenip dağıtılamaz
* Script (item) geliştirici haricinde 2. 3. şahıslarca Satılamaz
* Script (item) ile oluşturulan çalışma (End Product) birden fazla müşteri için kullanılamaz (bunu yapabilmek için Extended Lisans lazım)
* Çalışma (End Product) farklı bir script (item) statüsüne girmez (çünkü item aynı)
buna benzer uygulamalar..

Yapılabilecekler:
* Script (item) ile birden fazla Çalışma (End Product) oluşturuabilir
* Yapılan Çalışmalar karşılığında müşteriden ücret talep edilebilir
* Script (item) üzerinde değişiklik yapılabilir, kontrol edilebilir, farklı sistemler ile birleştirilerek türevleri oluşturulabilir. (Bunlara rağmen lisans şartları değişmez)
buna benzer uygulamalar.

Lisans Sözleşmesinin hiçbir maddesinde telif söz konusu değildir. Zaten Bu Lisansın amacı Açık Kaynak olarak piyasaya sürülen bu kodların ismen sahipliğini koruma altına almaktır. Yani bu sistemi ben çıkardım piyasaya ama açık kaynak diye de benden ayrı düşünülmesini istemiyorum mantığını koruma altında tutmaktır. Tıpkı WordPress gibi, tıpkı Facebook gibi, tıpkı Birleşik Krallık gibi (evet gülmeyin malum, krallığın ülke yönetiminde bir yetkisi yok, sadece prestiji korumak için hayatta..) Envato bünyesinde satılan dijital ürünlerdeki lisans da bu prestij hakkını ürünün ilk geliştiricisinde tutmak için hazırlanmıştır. Eğer ki telifle korunacak olsa domain bazlı ya da bir Lisans Kodu ile (Sipariş kodu ile değil) çalışan ürünler piyasaya sürerlerdi (tabii ki grafikler, ses ve video dosyaları hariç; açık kaynak ya da freeware olarak lisanslanmamışsa)

Mevzu RedHat Linux mantığı, Magento mantığı gibi.. Sistem aslında yarı ticari yarı açık kaynak, yarı freeware.. Üzerinde bir hak iddia edemezsin ancak ücret karşılığında dahi kullanabilir, faydalanabilir, türetebilirsin...

İşin özü: wplocker gibi themelock gibi, themeforest ya da benzeri marketlerde satılan içerikleri paylaşan siteler w@rez siteleri değiller, malum w@rez dediğimiz şey örneğin mynetin tasarımını grab edip üzerine kendi dinamik kıodlarımızı eklemek ya da telif hakkıyla korunan bir sistemin kaynak kodlarını tamamen elde ederek birkaç değişiklikle yeni bir sistemmiş gibi piyasada dağıtmak vb işlerin sonucudur.

Umarım bu kadar yazdığımdan bir şey anlarsınız ve de Envato Marketplace lisanslarının amacını ve işleyişini kavramış olursunuz...

Ek Bilgi: Diyeceksiniz ki "Madem telif istemiyor, madem açık kaynak, o halde neden parayla satılıyor?" Cevabı: Parayla satılan şey sistem değil, destek hizmeti... Sistem yine ücretsiz, sen ücretli olarak destek satın almış oluyorsun sipariş vererek. O yüzden diyorum RedHat mantığı diye, Magento mantığı diye.. RedHat da Açık Kaynak bir Linux dağıtımı ancak sipariş haricinde download imkanın yok.. Neden? Adamlar alacaksan desteğiyle birlikte al yoksa beleş kullanmanı istemiyorum diyor. Kullanabilirsin tabi, hiçbir sıkıntı yaşamazsın bunda da.. En fazla dava açar o da Marka değerlerine aykırı hareketten dolayı. Elalemin açık kaynağa rağmen marka değeri, prestiji bizi o kadar da bağlamaz... Unutmayın ki kimse destek talep etmedin diye kimseyi suçlayamaz, Envato da dahil
Çok yanlış anlamışsınız siz olayı. Standart veya extended lisanslarda yapılabilecekler veya yapılamayacaklar şartlarının tümünün geçerli olması için önce o lisansın parasını ödemeniz gereklidir. Yani temayı satın aldığınız takdirde lisans devreye girer.

Sandığınızın aksine temalara verilen destek ücretsizdir. Tema güncellemeleri, tema destek hattına sorulan sorular vs. gibi şeyler için ücret alınmaz.

Burada esas olan ürün destek değil temadır. Kısacası themeforest ve benzeri yerlerde satılan temaları ücretsiz dağıtmak lamı cimi yok W A R E Z olur.