kosgeb ve kalkınma ajansları filan hibeler veriyor.
ben bir kaç sene önce belge almıştım o biligilerim ile yazıyorum.(ama iş kurma aşamasına geçmedi)
kosgeb için önce girşimcilik belkgesi alacaksınız,bu belge değişmekle birlikte genelde işkur ve kosgeb iş birliği ile veriliyor,kursa gittiğiniz her gün günlük15₺gibi bir üçret alıyorsunuz./(ben aldığımda öyle idi).
belgeyi aldıktan sonra kendinize iş yeri kuruyorsunuz.kuruluş masrafları çok ciddi bir rakam değil ama yinede bunların belli bir oranını kosgeb size geri veriyor.
projeyi kosgebe verip onaylattıktan sonra alacağınız şeyleri alıyorsunuz
bu tarz hibeler genelde makina tezhizat üzerine oluyor
bina yapımı,satabileceğiniz hammaddeler,hareketli araçlar(araba,komyon gibi,kepçe,vs).anca bu forklift gibi mazemeler çok olmazsa olmaz bir durumda ise belki alabilirsiniz demişlerdi.bunun haricinde bunlara takılan aparatları hibe ettire biliyorsunuz(tabi yeni iş kuracak biri bu kadar yatırım yapmaz zaten )
.işte kosgeb projeyi onayladıktan sonra alacaklarınızı parasını verip alıyorsunuz,daha sonra fatura ve makbuzunuzla kosgebe gidiyorsunuz ben bu makinaları aldım bana para verin diyorsunuz.onlar üşenmezlerse sizin dükkana gelip bakıyorlar gerçekten almışmısınız,yada üşenirlerse direkt onaylıyorlar paranızı size veriyorlar.

tabi ihtiyaçlarınızın hepsini bir seferde alacak güçünüz olmaya bilir.o zaman bir makinayı alırsınız sonra kosgebdeb paranızı alıp o para ile diğer makinayı alırsınız.....

kısaca bize kosgebden gelen yetklinin dediği,BU HİBELERİN AMACI ZATEN İŞ KURACAK KİŞİYE DESTEK OLMAK,YOKSA CEBİNDE PARASI OLMAYAN ADAM İŞ KURSUN DİYE DEĞİL.
eğer zaten kurmayı göze aldı iseniz çok avantajlı,vergi avantajları vs çok fazla