3 tane pro.yazılımcı tanıdığım var. C# .net alanları.
kendileirne ait şirketleri var 3 üde faklı yerlerde.
3 üde windows kulanıyor. laptopları 2000-2500 arası..
birde grafiker akrabam var. sürekli render alır. msi monster kullanıyor. windows...
kızkadeşim iç mimar. lenovo i7 kullanıyor. 3dmax kulanıyor windows...
web mas.ter bir arkdaşım var mac kullanıyor.
ben 15 yıldır donanımcıyım.. bu kadar yıldır 3 veya 4 kez mac e dokunmuşumdur!!!
ben çevremdeki sizin mesleğinize uygun kişiler hakkında bilgi vermek istedim...
yorumları okudum. benim fikrim
monster alıp ios kurmak...
Hocam yazacaklarımı direkt olarak sizin için yazmıyorum. Bu yüzden yanlış anlamayın lütfen. Sadece Windows makine alıp OSX kurmak isteyenler için açıklama yapmak istedim. Uzun zamandır Hackintosh işinin içindeyim ve tecrübelerimi paylaşmak istiyorum.
Amaç OSX kullanmaksa, Windows makine alıp Hackintosh kurulmamalı. Bunun için Mac alınması gerekir. Hackintosh makineler hiç bir zaman tam performanslı çalışmaz ve her zaman bir sorun çıkar.
Örneğin:
-AMD işlemciler her zaman sıkıntılıdır.
-Yükleme ortamı dahil hiç boot işlemi gerçekleşmeyebilir.
-Hackintosh laptoplarda harici ekran kartları çalışmaz. Nvidia'nın Optimus teknolojisi yoktur. Bir kaç istisna dışında sadece dahili ekran kartı çalışır.
-Çoğu işlemci için speedstep çalışmaz. Yani işlemcinin otomatik hız ayarlaması çalışmaz. Çoğunlukla en yüksek saat hızında çalışır ve fan hiç susmaz.
-Kablosuz ağ kartı büyük bir ihtimalle çalışmaz. Desteklenen çipset sayısı çok az. Bunun için harici kablosuz alıcı kullanmanız veya laptoptaki ağ kartını değiştirmeniz gerekir. Ağ kartı değişimi için ise BIOS da whitelist i aşmanız gerekir vs.
-Çok yüksek ihtimalle kart okuyucunuz çalışmayacaktır.
-Işıklı klavyeniz varsa ve yazılımsal olarak kontrol ediliyorsa çalışmaz.
-Dahili hoparlörler sıkıntı çıkarabilir. Çalışma ihtimali yüksektir ama. En kötü ihtimalle kulaklık çıkışından ses alınabilir.
-Kimi touchpadler ile klavye aynı anda çalışmaz. Harici klavye veya fare kullanmanız gerekir.
-USB 3.0 portlar hiç çalışmayabilir veya verimli çalışmaz.
-Uyku modu, yeniden başlatma gibi özellikler hiç çalışmaz veya kullandığınızda kernel panic olur sistem çöker. Güç butonundan kapatıp açmanız gerekir.
Bunlar genel olarak yaşanabilecek sorunlar. Model çok bilinen bir model değilse Hackintosh için uğraşmak gerekir. Bilgisayarınıza en uygun Mac modelini araştırmanız ve SMC dediğimiz özel bir dosya oluşturmanız gerekir. Sonrasında piyasadaki kext dosyalarından bilgisayarınıza uygun olanları seçip deneme yanılma yöntemiyle size uygun olanları ayıklamak gerekir. Bu işlemi yaparken sisteminiz göçebilir ve defalarca yeniden sistem yüklemek zorunda kalabilirsiniz.
Bilgisayara direkt olarak yükleme yerine Vmware gibi sanallaştırma çözümleri kullanarak da OSX kullanabilirsiniz, hazır kurulmuş disk görüntüleri var ancak performansı çok düşük olacaktır. Denedim ve bir süre öyle kullandım ordan biliyorum.
Yani kısacası söylemek istediğim şu ki;
Eğer iOS veya Mac için native uygulama yazacaksanız ve Mac alacak bütçeniz var ise,
Windows makine alıp OSX kurmaya uğraşacağınıza,
Mac makine alın, çok rahat bir şekilde Windows ile de kullanırsınız. Hem Bootcamp ile, hem de Parallels diye bir nimet var. Onunla.
Windows makine alıp OSX yüklemek isteyen arkadaşlar için de inşallah yararlı bir yazı olmuştur. Sürçü lisan ettiysem affola.
Herkese kolay gelsin.